Vom rămâne vigilenți în fața extremismului


Președintele Klaus Iohannis a vorbit la întâlnirea anuală cu ambasadorii aproape exclusiv despre marile probleme de politică externă.

Doar la final a făcut o scurtă referire la pericolul extremismului, cu referire la alegerile programate anul acesta.

„România a parcurs cu succes drumul către libertate și democrație, și-a ocupat locul meritat în Uniunea Europeană și în NATO. Vom rămâne vigilenți în fața curentelor extremiste și nu vom permite afectarea sistemului nostru de valori și a principiilor de bază ale societății noastre”, a spus președintele Iohannis.

În rest, un discurs corect în privința marilor frământări ale momentului care zguduie lumea: războiul Rusiei împotriva Ucrainei și cel al Israelului cu gruparea teroristă Hamas.

Corect, dar nu curajos, atrage atenția sociologul și analistul Ovidiu Voicu

„E un discurs corect, nu curajos sau inovativ. Sau un discurs care să denote leadership. Corect, toate cuvintele sunt acolo, dar cuminte”, spune sociologul.

Ieșirea președintelui pe chestiuni de politică externă cu ignorarea celor domestice se înscrie însă în stilul prezidențial al ultimului mandat.

Nu se poate spune, desigur, că șeful statului nu s-a pronunțat deloc pe problemele arzătoare ale României, dar fie a făcut-o într-un format extern, care îi permitea să expedieze chestiunea, fie cu mare întârziere, ceea ce dădea publicului sentimentul de absență.

De pildă, în anul trecut, președintele Iohannis nu a avut nicio conferință de presă pe probleme de politică internă și a lipsit din țară în mai toate momentele tensionate.

Protestele, ignorate în continuare de președinte

În protestele transportatorilor și fermierilor, intrate deja în cea de-a treia săptămână, președintele Iohannis nu s-a pronunțat deloc, deși aceștia i-au adresat o scrisoare deschisă.

Mai exact, fermierii cer „acordarea derogării în 2024 de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) în condiţii cel puţin similare anului 2023”

Ei mai cer „adoptarea soluţiei UE privind asigurarea supravieţuirii fermierilor europeni, înainte de publicarea propunerii Comisiei de reînnoire a măsurilor de comerţ pentru produsele agricole din Ucraina”.

De altfel, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (ACC) amenință că protestele se vor intensifica în absența rezolvării acestor probleme.

„În caz contrar, toţi trei (preşedinte, premier şi ministrul Agriculturii, n.r.) ar trebui să vă asumaţi şi suportaţi consecinţele intensificării protestelor din România şi din celelalte state-membre, care vor creşte mult mai repede decât se aşteaptă oricine”, atrag atenţia reprezentanţii ACC.

Sub presiunea protestatarilor, ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în Consiliul de Miniştri.

El a făcut declarația într-o…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema