Calculator Consum Combustibil

Calculati consumul de combustibil necesar pentru a parcurge o anumita distanta cu masina. Calculatorul este de asemenea capabil de a calcula distanta plecand de la bugetul dumneavoastra.

Calculator Consum Combustibil


 Litri

 Lei

 km

Daca doriti sa aflati consumul total si costul total al carburantului introduceti distanta parcursa, consumul mediu si pretul combustibului iar casuta cu buget trebuie necompletata.

Pentru a afla distanta care se poate parcurge cu un anumit buget si consumul total introduceti bugetul (suma alocata pentru carburant), consumul mediu si pretul combustibului iar casuta cu distanta parcursa nu trebuie completat pentru a functiona corespunzator calculatorul.

Cu ajutorul Calculatorului de Consum Combustibil va puteti face o idee apoi cat cheltuiti pe benzina sau motorina in fiecare saptamana, luna si an.

Petrolul este cunoscut inca din antichitate datorita faptului ca are o densitate mai mica decat a apei, ceea ce-l face sa se ridice la suprafata. Prin oxidare petrolul se transforma intr-un asfalt, care era folosit in antichitate pentru etansarea corabiilor. Se crede ca petrolul era o componenta a focului grecesc, o temuta arma a grecilor. In zilele de azi petrolul este folosit pentru obtinerea benzinei, a motorinei, kerosenului precum si in industria chimica, la obtinerea maselor plastice, a polimerilor si a negrului de fum.

Cum se calculeaza consumul?

Consumul se calculeaza in functie de urmatoarele variabile: distanta pe care o aveti de parcurs, consum masina, pret combustibil. Mai intai se determina cati litrii consuma masina, iar apoi se inmulteste cu pretul carburantului (benzina, motorina sau gaz) la pompa.

Formula de calcul dupa care se calculeaza consumul este urmatoarea:

(Distanta parcursa / 100) * Consum masina * Pret combustibil

Cum poti calcula consumul la 100 de km?

Cea mai simpla modalitate de a calcula consumul este la 100 de km si sunt mai multe metode pentru asta, avand la baza formule matematice simple.

  1. Prima si cea mai populara metoda de calcul consum combustibil pe care o folosesc mai toti soferii este de la alimentare la alimentare. In ce consta ea, astepti pana se aprinde martorul din bordul masinii, ce te atentioneaza ca trebuie sa realimentezi. El de obicei se aprinde cand in rezervor mai sunt in jur de 10 litri de combustibil, dar depinde de la masina la masina, tre sa va uitati in specificatiile masini. Alimentezi facand plinul de la cea mai apropiata benzinarie, si poti sa verifici cu specificatiile masinii ca este cantitatea maxima din rezervor. Pastreaza bonul unde ai trecute mai multe indicatii ce iti vor fi de folos, precum cantitatea exacta pe care ai pus-o, dar si la ce pret ai luat combustibilul. Resteaza kilometrajul din computerul masinii, pentru a putea determina mai usor ce consum combustibil are masina ta. Cand se aprinde din nou becul din bord, ceea ce inseamna ca ai consumat combustibilul tre sa calculezi consumul folosind formula consum = c*100/d. c reprezinta cantitatea de combustibil alimentata iar d distanta parcursa indicata de calculatorul masinii.
  2. A doua metoda este folosita atunci cand nu ai foarte mult timp si vrei sa afli rapid care e consumul de combustibil al masinii. Cand iti clipeste becul in bord masinii, alimenteaza cu 10 litri de combustibil si noteaza distanta parcursa pana indicatorul te anunta din nou sau reseteaza computerul de bord. Formula ce trebuie folosita in acest caz este consum = 100 *10/d, d fiind distanta parcursa notata sau indicata de computerul masinii.

Aceste formule le poti folosi pentru calcul consumului oricarui combustibil fie el motorina, benzina sau kerosen. Acest consum de combustibil auto pe care il determini va fi influentat si de zona in care circuli, in zona extraurbana fiind un consum mai redus fata de traficul dintr-o zona urbana cum ar fi cea din Bucuresti.

* Folositi acest calculator doar in scop informativ. Costurile reale pot varia in functie de anotimp, starea carosabilului, numarul de persoane din autoturism si asa mai departe.