Calculator Caloric

Calculator necesar zilnic de calorii – te va ajuta sa determini cantitatea necesara de calorii pe zi. Daca vrei sa te definesti sau sa pierzi din greutate, este recomandat sa stii cate calorii trebuie sa consumi zilnic pentru a atinge target-ul dorit.

Calculator Necesar zilnic de calorii

Sectiune

Sex

Totals


Β kcal/zi

Acest calculator caloric este un reper practic pentru o alimentatie corespunzatoare. Necesarul zilnic de calorii este un factor esential pentru o dieta sau o slabire corespunzatoare.

Formula folosita pentru a calcula necesarul zilnic de calorii

Pentru Barbati: 10 * Greutatea(kg) + 6.25 * Inaltime(cm) – 5 * Varsta(ani) + 5

Pentru Femei:  10 * Greutatea(kg) + 6.25 * Inaltime(cm) – 5 * Varsta(ani) β€“ 161

Important: Pe majoritatea produselor alimentare gasiti valoarea energetica exprimata in kcalorii, 1 kcal este echivalenta cu o calorie folosita in nutritie.

1 calorie folosita in nutritie = 1 kcal = 4.187 kJ (kilojoule)

Principalii nutrienti care genereaza energie sunt carbohidratii, proteinele si lipidele. Carbohidratii elibereaza energie, proteinele sunt elemente de baza pentru muschi, tendoane, cartilagii, hormoni si enzime, pe cand grasimile, in afara de rolul de protectie termica, ajuta si la transportul vitaminelor liposolubile si intervin in procesul de sinteza al hormonilor. Corpul nu poate elimina excesul de energie acumulat, si in cazul in care consumam mai multa energie decat este necesara, excesul de energie este transformat in grasimi pentru perioada in care nu mancam. Acest mecanism era de ajutor vanatorului – culegator de acum 15000 de ani, deoarece in acea perioada mancarea era foarte greu de procurat, nu o gaseai la supermarket plina de carbohidrati si zahar. Acesta este si motivul pentru care fiecare avem nevoie de un aport caloric zilnic diferit, mai mare sau mai mic, in functie de varsta, sex, dar si in functie de stilul de viata: sedentar sau activ.

Echilibrul alimentar este la fel de important ca si numarul de calorii consumate, deoarece o persoana care consuma 1500 de calorii, dar nu are o alimentatie echilibrata se poate ingrasa, in timp ce o persoana care consuma 2000 de calorii isi poate mentine cu succes greutatea.

Ce se intampla cand caloriile sunt prea putine?
  1. Masa musculara este descompusa pentru energie (catabolism).
  1. Rata metabolica va incepe sa scada (de obicei) dupa 3 zile de nivel caloric scazut – aceasta este legata si agravata de pierderea masei musculare.
  1. Cu un nivel caloric scazut, riscati sa ametiti, puteti avea deficiente nutritionale, stari de oboseala si adesea iritabilitate. Daca reviniti brusc la alimentatia nesanatoasa anterioara puteti depune grasime foarte usor.

Numarul normal de calorii zilnice indicat variaza in functie de sex, varsta si activitatea zilnica, fiind intre 1000 si 2500.

Caloriile pot fi consumate si prin activitati zilnice, cum ar fi:

  • o ora de condus poate reduce aproximativ 100 calorii
  • o ora de spalat pe jos te poate scapa de aproximativ 420 calorii
  • o ora de mers pe jos te ajuta sa arzi aproximativ 400 de calorii.
Obiective calculator calorii
ObiectivCoeficient
Mentinere Greutate1
Scadere in Greutate0.8
Slabire Extrema0.6
Crestere in Greutate1.2
Crestere Rapida in Greutate1.4
Obiective calculator calorii dupa formula Mifflin-St Jeor