Calculator Inflatie

Folositi calculatorul nostru de inflatie pentru a verifica cum s-au schimbat preturile in Romania de-a lungul timpului, din anul 1971 pana in 2022.

Calculator Inflatie

Secțiune

Totals


 Lei

%

Utilizati Calculatorul de inflatiei ca punct de plecare pentru a raspunde la intrebarile pe care le aveti despre rata istorica a inflatiei din Romania. Cu ajutorul lui va puteti face o idee cam cat costa un imobil sau o masina din vremea comunista raportata la valoarea banilor din ziua de astazi.

Cum sa foloseti Calculatorul de Inflatie?
  1. Introduceti orice suma in lei.
  2. Alegeti anii pe care doriti sa ii comparati intre 1971 si anul curent.
  3. Asteptati ca rezultatul sa fie afisat in partea dreapta.
Ce este Inflatia?

Intr-o economie de piata, costul bunurilor si serviciilor se pot modifica in orice moment. Unele preturi cresc, altele scad. Inflatia se manifesta atunci cand se înregistreaza o crestere generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor, nu doar ale unor articole specifice, ceea ce inseamnă că astazi poti cumpara cu un leu mai putin decat puteai cumpara ieri. Cu alte cuvinte, inflatia reduce valoarea monedei in timp.

Pentru a masura rata inflatiei, nu puteti sa luati doar un singur bun si sa masurati cum se modifica pretul acestuia. Trebuie sa va uitati la ceea ce se numeste „cos” de bunuri si servicii. In Romania, ratele inflatiei provin din Indicii preturilor de consum (IPC). IPC acopera cheltuielile monetare de bunuri si servicii pentru consumul final, pentru toate tipurile de gospodarii rezidente, cu exceptia gospodariilor institutionale, in scopul de a oferi o imagine cat mai relevanta si precisa a inflatiei. IPC poate fi privit ca o metoda de masurare, in linii mari, a preturilor unui model de cheltuieli fixe.


Fiind cea mai utilizata masura a evolutiei generale a preturilor, indicele preturilor de consum este adesea folosit in contractele incheiate in mediul de afaceri si de catre guvern pentru ajustarea veniturilor, pensiilor si/sau taxelor, cu scopul de a lua in calcul evolutiile preturilor (clauze de indexare, cunoscute si sub denumirea de clauze de escaladare).

Ce este Deflatia?

Deflatia este opusul inflatiei adica este o scadere generala a preturilor bunurilor si serviciilor, asociata de obicei cu o contractie a ofertei de bani si a creditului in economie. In timpul deflatiei, puterea de cumparare a monedei creste în timp.

Atunci cand rata de inflatie este negativa in rezultatul calculatorului de inflatie, vom sti ca este vorba de deflatie, inflatia fiind reprezentata de un procent pozitiv.

Calculatorul de Inflatie utilizeaza mediile anuale ale Indicelui Preturilor de Consum, furnizate de INSSE pentru a converti puterea de cumparare a Leului in diferiti ani.

Rezultatele produse de Calculatorul de Inflatie sunt menite doar ca ghiduri si nu ar trebui considerate calcule „oficiale” ale Bancii Nationale a Romaniei.

Puterea de cumparare

Conceptul de „putere de cumparare” este folosit pentru a compara valoarea unui leu in diferiti ani. Indicele preturilor de consum masoara direct puterea de cumparare tinand evidenta de cati lei este nevoie pentru a cumpara bunuri si servicii.

De exemplu, daca o portocala costa 1 leu anul trecut si 2 lei astazi, putem spune ca „puterea de cumparare a unui leu a scazut”, deoarece 2 lei vă cumpara acum 1 o portocala in loc de doua.

Inflata este strict legata de puterea de cumparare. Pe masura ce are loc inflatia, puterea de cumparare a leului scade. Daca are loc deflatie, puterea de cumparare a leului creste.