Zile libere 2024

In anul 2024 sunt 15 sarbatori legale / zile libere, dintre care 10 sunt in timpul saptamanii iar 5 in weekend.

DataZiuaSarbatori legale
1 ianuarieluniAnul Nou
2 ianuariemartiAnul Nou
24 ianuariemiercuriZiua Unirii Principatelor Romaniei
1 maimiercuriZiua Muncii
3 maivineriVinerea Mare
5 maiduminicaPasti
6 mailuniPasti
1 iuniesambataZiua Copilului
23 iunieduminicaRusalii
24 iunieluniRusalii
15 augustjoiAdormirea Maicii Domnului
30 noiembriesâmbataSfantul Andrei
1 decembrieduminicaZiua Nationala a Romaniei
25 decembriemiercuriCraciunul
26 decembriejoiCraciunul

Zilele libere si Sarbatori legale

Conform prevederilor legale in vigoare, angajatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele considerate libere vor fi platiti dublu pentru acea zi.

In fiecare an conform codului munci, angajatii din Romania se bucura de 15 sarbatori legale. Sarbatorile legale in România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucratoare, acele zile ce nu cad in weekend.

Fata de alte tari europene, Romania se afla la coada clasamentului in ceea ce priveste zilele de odihna pentru angajati. In ultimii ani insa, lista sarbatorilor oficiale a fost marita, fiind adaugata Vinerea Mare ca zi libera si 1 Martie, cu ocazia careia se propune promovarea traditiilor de Martisor prin manifestari educative culturale si artistice, care vor avea ca simbol culorile specifice: alb si rosu.

In zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza, cu exceptia unitatilor sanitare si a celor de alimentatie publica, precum si a unitatilor in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita procesului de productie sau specificului activitatii. Angajatii care lucreaza in astfel de unitati au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator, acordat in urmatoarele 30 de zile.

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News