Rocada președinților vs. comasarea alegerilor


Singura decizie oficială este cea luată de Biroul Politic Național al PNL, care l-a mandatat pe Nicolae Ciucă să demareze oficial negocierile cu PSD pentru comasarea alegerilor. Mai exact, cele europarlamentare cu cele locale.

„S-a susținut o variantă posibilă și benefică, alegerile locale cu europarlamentare, dar există și alte variante, trebuie să identificăm cea mai bună variantă pentru consolidarea democrației”, a declarat Nicolae Ciucă la finalul ședinței de miercuri.

Pentru a-și maximiza scorul în alegeri, PNL dorește să obțină comasarea alegerilor, de preferat a localelor cu europenele (sau localele cu prezidențialele), scenariu care mobilizează la maximum primarii și ceilalți aleși locali, aducând implicit voturi pentru alegerile naționale.

PSD știe bine acest lucru, vede aceleași sondaje de opinie care arată că PNL ar obține între 18 și 20%, deci are loc suficient să strângă PNL cu ușa, punând condiții grele.

PSD ar vrea o rocadă a președinților. Primul: Marcel Ciolacu

Interesul PSD nu se centrează pe suprapunerea alegerilor, ci pe funcția prezidențială, pe care nu a mai obținut-o din 2000, pe mâna fostului președinte Ion Iliescu.

În Biroul Politic Național al PSD s-a discutat despre modalitatea de a determina PNL să susțină candidatul social-democrat la prezidențiale, în condițiile în care liberalii au decis că vor avea propriul lor candidat.

Potrivit surselor Europa Liberă, subiectul a fost abordat și la întâlnirea de marți, și la cea de miercuri a conducerii PSD.

S-a ridicat problema „rotației președinților” pe sistemul deja patentat al premierilor sau cel al unei rotații la pachet, președinte-premier.

PSD ar vrea să aibă primii președintele în următorii cinci ani, iar PNL să dea premierul.

În 2029, la viitoarele alegeri, cele două partide ar urma să facă schimbul. Un pact ar urma să fie încheiat în acest sens.

„Da, s-a discutat, pentru că această formulă a rocadei premierilor a funcționat bine, a asigurat stabilitatea”, spune o sursă a Europei Libere cu privire la acest scenariu.

„Noi, PSD, credem că a venit momentul ca România să aibă un președinte social-democrat. Oricum, PNL nu are șanșe tura asta de alegeri, este puțin probabil ca Ciucă să intre turul doi, mai ales dacă vor lua un scor prost la europarlamentare. Știu și ei asta, dar e chestie de orgoliu la ei”, adaugă sursa menționată.

Ciolacu nu dă undă verde comasării. PNL vede un șantaj

Marcel Ciolacu pare supărat că liderul liberal Nicolae Ciucă a spus că ideea comasării localelor cu europarlamentarele a fost a PSD, nu a PNL.

Deci, dacă liberalii vor asta, să o spună clar, a fost replica lui Ciolacu. Și, mai ales „dacă se comasează vreo alegere, vrem să știm tot calendarul”.

Până când nu se va cunoaște „calendarul”, adică până când PNL nu va da un răspuns la soluțiile avansate de PSD, Marcel Ciolacu nu dă undă…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema