Satelitul ESA, dezafectat în urmă cu 13 ani, s-a prăbușit în Pacificul de Nord, miercuri seara. Deși la intrarea în atmosferă avea peste 2,2 tone, cea mai mare parte a acestuia a ars înainte de a ajunge în ocean.


Agenția Spațială Europeană (ESA) anunță că ERS-2 a atins miercuri înălțimea critică de reintrare în atmosferă iar la 80 de km deasupra solului a început să se dezintegreze și să ardă. Resturile sale au căzut miercuri seara, la ora 18:17 CET, în nordul oceanului Pacific, fără a produce niciun fel de pagube.

Cu o greutate de 2,2 tone la reintrarea în atmosferă, ERS-2 (European Remote Sensing) era considerat “bunicul” sateliților Agenției Spațiale Europene. A fost lansat în 1995, cu o misiune proiectată de trei ani, pentru monitorizarea datelor privind schimbările climatice, diminuarea gheții polare, schimbarea suprafețelor terestre, creșterea nivelului mării, încălzirea oceanelor, dezastrele naturale și compoziția chimică a atmosferei.

ERS-2 a funcționat însă 16 ani. Fiind unul dintre cei mai sofisticați sateliți din generația sa, el a fost scos din uz abia în 2011. Din 2013, s-a înscris pe o traiectorie descendentă…

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema