România, împărțită de partidele de la putere. Cum își imaginează PSD și PNL că vor guverna în următorii zece ani


Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare este o decizie asupra căreia PSD și PNL au convenit deja. Formula avantajează ambele partide, dar principalii beneficiari ar fi liberalii.

Din informațiile Europei Libere s-ar putea comasa și primul tur al alegerilor prezidențiale cu parlamentarele, iar scrutinul ar avea loc în decembrie.

De altfel, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat miercuri în favoarea comasării.

„Patru runde de alegeri este foarte mult. Care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare”, a spus președintele, aflat la Strasbourg.

Cum văd românii comasarea

Un sondaj de opinie realizat de INSCOP arată că aproape jumătate dintre români (49,4%) cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, în timp ce 46,6% se pronunţă în favoarea comasării unora dintre scrutine.

Comasarea primului tur al prezidentialelor cu alegerile parlamentare are cei mai mulți sustinatori: 82,9%.

Cele mai aprinse negocieri se poartă în acest moment pentru candidatura la Primăria Municipiului București, funcție importantă și cu mare vizibilizate, care poate da trendul celorlalte scrutinuri.

O a doua discuție de maxim interes este despre candidaturile la primăriile deținute de Uniunea Salvați România (USR), un partid de opoziție pe care Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) vor să-l scoată din joc.

Aici intră în discuție orașe precum Timișoara, Alba Iulia, Brașov, Bacău ori Câmpulung, dar și localități mai mici, din mediul rural, unde USR și Partidul Mișcarea Populară (PMP) dețin primari și consilieri locali.

Sub presiunea timpului

Negocierile trebuie finalizate săptămâna aceasta, pentru că, altfel, cele două partide aflate la putere intră în criză de timp cu modificarea legislației.

Este vorba despre modificarea Codului Aministrativ, în așa fel încât alegerile locale să poată fi devansate din luna septembrie (așa cum au fost organizate – – din cauza pandemiei – în 2020) în luna iunie, când au loc cele europene.

Legislația electorală trebuie modificată cu șase luni înaintea alegerilor, deci termenul ar fi 9 februarie.

„Dacă nu se face o înțelegere până săptămâna viitoare, nu se mai face, fiecare merge cu candidatul propriu peste tot și se reiau discuțiile după europarlamentare”, spune o sursă din PNL pentru Europa Liberă.

O altă sursă din PNL spune pentru Europa Liberă că, așa cum se conturează lucrurile în momentul de față, negocierile pentru locale se vor finaliza în timp util, pentru că e în „interesul ambelor partide”.

„Ideea care s-a discutat mult e că, dacă nu se comasează, cei care nu vor prinde locuri eligibile la PNL sau PSD se vor duce la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), dacă localele rămâneau în toamnă”, adaugă aceeși sursă.

Lucrurile sunt complicate însă de pretenția PSD de a negocia un…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema