Europa, inclusiv România, început de an sub semnul grevelor. Profită partidele radicale?


Germania este cuprinsă de mai multe greve simultane.

Primii sunt fermierii, care au ieșit din nou în stradă după protestele de la jumătatea lunii decembrie. Încă din dimineața de luni, 8 ianuarie, ei au început să blocheze drumurile din Berlin cu tractoare, nemulțumiți de reducerea subvențiilor pentru domeniul agricol.

Guvernul vrea să taie subvenția pentru combustibil de la nivelul actual, 40%, la 30%, în 2025, până la zero la sută, în 2026.

În lipsa prețurilor reduse pentru carburant sau pentru mașini de specialitate, agricultura germană nu va mai fi la fel de competitivă, reclamă fermierii.

Asociațiile de profil din Germania au amenințat că vor protesta „cum nu a mai văzut țara aceasta”. Peste tot au apărut spânzurători în care sunt agățate semafoare ori semafoare barate cu X, care simbolizează coaliția la putere. O sută de fermieri l-au blocat pe ministrul Economiei pe un feribot, joi seara.

Protest al fermierilor lângă Munchen, împotriva așa-numitei Coaliții Semafor care conduce țara.

Este posibil ca extrema dreaptă să iasă în față în această dispută, avertizează The Guardian. Chiar vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, a tras semnalul de alarmă cu privire la infiltrarea agendei extremiste: „Se vehiculează fantazii despre lovituri de stat. Grupurile extremiste sunt în formare, se afișează deschis simboluri naționaliste”, a declarat Habeck.

Germania are o relație complicată cu propriile simboluri naționale, adesea atașate agendei de extremă dreaptă.

La Dresda și Stuttgart, politicienii de extremă dreaptă s-au alăturat protestelor de luni, în ciuda faptului că asociația fermierilor germani a încercat în repetate rânduri să se distanțeze de partidele politice.

Este o mișcare de așteptat a partidelor de opoziție, consideră analistul politic Adi Zăbavă: „Orice mișcare de opoziție se folosește de aceste nemulțumiri, inclusiv de greve, pentru a-și adapta mesajul politic și a câștiga votanți”.

Partidul parlamentar AfD (Alternativa pentru Germania -partid extremist de drepta, conform Deutche Welle) se bucură de susținerea a 23% dintre germani, mai mult decât partidele aflate la guvernare.

„Există o stagnare a nivelului de trai în ultimul deceniu. Pe fondul acestei situații complicate economic, apar nemulțumiri sociale pentru o generație care vede că viața ei nu s-a îmbunătățit, ba, din contră, arată mai rău decât viața pe care au avut-o părinții. Aici vine să câștige foarte mult teren extrema dreaptă”, explică analistul motivul pentru care oamenii caută alternative politice.

Agricultorii nu sunt singurii afectați de criza economică, în timpul căreia au crescut prețurile, dar salariile au stagnat și guvernele au renunțat sau au găsit soluții palide la problemele cetățenilor.

Conform unui sondaj din toamna anului 2022, 93% dintre europeni sunt îngrijorați de costurile de zi cu zi, mai…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema