Putin va spori represiunea, se discută despre pedeapsa cu moartea


Bilanțul arată că 137 de civili au murit și peste 180 au fost răniți în atacul terorist de vineri de la sala de concerte Crocus City.

Imaginile cu bărbații înarmați intrând fără probleme în mall-ul de lângă Moscova, împușcăturile și exploziile, cadavrele întinse pe ciment au făcut rapid înconjurul lumii.

Această imagine capturată dintr-un film obținut de AFP TV arată oameni înarmați neidentificați îndreptându-se spre ușile Primăriei Crocus din Krasnogorsk, în afara Moscovei, la sfârșitul zilei de 22 martie 2024.

Încă de vineri seara, gruparea Stat Islamic a revendicat atacul și a publicat dovezi video. Insuficient însă pentru regimul lui Vladimir Putin, care a încearcă să arunce responsabilitatea asupra Ucrainei și asupra Statelor Unite, care avertizaseră încă din 7 martie asupra iminenței unui atac.

Eșecul sistemului putinist

Lovitura pe care au primit-o Putin și conducerea de la Kremlin este cu atât mai puternică și stânjenitoare cu cât fuseseră avertizați de americani, deci ar fi putut să ia măsuri. Nu au făcut-o, ceea ce arată ineficiența regimurilor dictatoriale, spune pentru Europa Liberă profesorul în Relații Internaționale Valentin Naumescu.

Dictaturile, pe cât sunt de temute în ce privește măsurile de poliție politică, pe atât sunt de vulnerabile și de ineficiente în chestiuni care contează cu adevărat: securitatea cetățenilor.

„Arată un clivaj, o discrepanță uriașă între preocuparea excesivă pe care au avut-o pentru propriii cetățeni și pentru reprimarea opoziției politice, presa independentă, societatea civilă, ONG-urile, aici erau perfecți, fără cusur. În schimb, iată că pe chestiuni majore de securitate a cetățenilor au eșuat lamentabil”, spune Valentin Naumescu.

Într-o intervenție la televiziune, după 18 ore de la atac, Vladimir Putin nu a menționat organizația Stat Islamic, deși de-a lungul timpului l-a denunțat ca inamic, referindu-se în schimb doar la făptăși care „se îndreptau spre Ucraina”. În retorica obișnuită, a vorbit iarăși despre „naziști”.

Acesta este, de altfel, cuvântul de ordine la Kremlin. De pildă, Margarita Simonian, șefa rețelei Russia Today și purtător de cuvânt al Kremlinului, a sugerat chiar, fără nicio dovadă, că atacatorii sunt de fapt ucraineni.

Anchetatorii din cadrul Comitetului de Investigații al Rusiei împreună cu unitățile operaționale ale Ministerului Afacerilor Interne și ale FSB lucrează la acțiuni la fața locului după un atac terorist asupra clădirii Primăriei Crocus de la marginea de vest a Moscovei, Rusia.

Anchetatorii din cadrul Comitetului de Investigații al Rusiei împreună cu unitățile operaționale ale Ministerului Afacerilor Interne și ale FSB lucrează la acțiuni la fața locului după un atac terorist asupra clădirii Primăriei Crocus de la marginea de vest a Moscovei, Rusia.

Putin aruncă vina pe Ucraina

Eforturile lui Putin de a prezenta Rusia ca fiind puternică, unită și rezistentă au eșuat, iar regimul de la Kremlin încearcă să diminueze acest efect și să redirecționeze atenția publică spre dușmanii săi tradiționali și imediați: Ucraina și Occidentul, în…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema