Dreapta și stânga bat palma pentru listă comună la europarlamentare. PNL câștigă, de ce a acceptat PSD?


PSD și PNL fac de cel puțin o lună diverse planuri care să le permită să guverneze împreună cel puțin încă cinci ani.

Ultimele discuții dintre cele două partide sunt despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare și listă comună la cele din urmă.

O decizie finală va fi luată miercuri, la întâlnirea liderilor Coaliției.

Surse din cele două partide spun pentru Europa Liberă că s-au negociat inclusiv locurile pe lista comună pe care ar urma să le ocupe candidații: zece pentru PSD și nouă pentru PNL.

Liderii celor două partide mizează pe 19 locuri eligibile, care ar putea fi împărțite 1 la 1, formulă dorită de PNL, dar în fața căreia PSD e mai mult decît reticent. PSD se arată mai favorabil unei formule de 60% la 40%.

Lista ar putea fi deschisă de „o doamnă independentă”, cel mai probabil susținută de PSD, spun surse politice.

Analistul politic Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că, de regulă, alianțele, în special din zone ideologice diferite, nu adună tot atâtea voturi câte ar fi luat dacă cele două partide candidau separat.

O altă problemă ar putea fi la Bruxelles, unde cele două partide românești fac parte din familii politice diferite – popularii și socialiștii – între care există divergențe asupra multor subiecte importante.

Ciolacu, undă verde pentru o alianță electorală

Declarațiile de marți ale premierului Marcel Ciolacu, care a vorbit despre o alianță electorală, sunt un indiciu că PSD și PNL se îndreaptă spre formula listelor comune.

„Una dintre soluții împotriva extremismului, care există în România, este o alianță electorală sau o alianță politică care va da stabilitate României. Dacă venim cu un proiect de țară pentru anumite alegeri, venim cu un proiect pentru toate alegerile”, a spus premierul.

Ciolacu a repetat că își dorește „tot calendarul pentru alegeri” și a exclus varianta comasării alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale”, pe care și-ar fi dorit-o însă liberalii.

Din informațiile Europei Libere, miercuri dimineață va mai avea loc o negociere la vârful coaliției, în care probabil va fi bătută în cuie comasarea localelor cu europarlamentarele și listele comune PSD-PNL.

Apoi vor urma Birourile Politice ale celor două partide în care se vor comunica membrilor deciziile luate în cerc restrâns și se va vota.

„Șantajul” lui Ciolacu și „compromisul” liberal

Cu toate că sunt mulțumiți că au obținut comasarea alegerilor, fără de care scorul la europene ar fi putut fi foarte prost, mai mulți membri de la vârful PNL ne-au spus că este un „compromis” pe care partidul a trebuit să-l accepte din cauza „șantajului lui Ciolacu” , care a presat pentru candidatul comun la prezidențiale.

„PSD a vrut liste comune pe tot eșicherul, în special la prezidențiale, pentru că lui Ciolacu îi e frică că altfel nu iese președinte. Ai noștri au acceptat…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema