„Coaliția populiștilor și extremiștilor” ar putea ocupa jumătate din viitorul Parlament European. Care va fi aportul românilor?


Consiliul European pentru Relații Externe, organizație non-guvernamentală specializată în analize de politică externă și context global, făcut primele sondaje și proiecții în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene cu privire la alegerile europarlamentare din iunie 2024.

Partidele radicale de dreapta, populiste și antieuropene vor înregistra creșteri care ar putea înclina balanța de putere în Parlamentul European, arată rezultatele analizei European Council of Foreign Relations.

Formațiunile anti-UE ar avea prima șansă în nouă țări: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia și Slovacia.

În Bulgaria, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Portugalia, Spania, Suedia și România, partidele radicale au șanse mari să ocupe a doua sau a treia poziție.

Situația actuală a locurilor ocupate de grupurile din Parlamentul European.

Practic, predicțiile arată că principalele grupuri politice centriste din PE – Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, Partidul Socialiștilor și Democraților (S&D) de centru-stânga, grupul centrist Renew Europe (RE) și Verzii (G/EFA) – pierd mulți eurodeputați.

Conform analizei ECFR, aproximativ 49% dintre mandate ar urma să fie ocupate din vară de parlamentari din zona populistă, radicală sau antieuropeană.

Previziuni pentru alegerile din 2024. Portofoliile ce ar urma să fie ocupate de principalele grupuri politice.

Previziuni pentru alegerile din 2024. Portofoliile ce ar urma să fie ocupate de principalele grupuri politice.

Se estimează că grupul de extremă dreapta ID (Identitate și Democrație) va câștiga cu până la 40 de locuri în plus, ajungând la 98 de locuri, ceea ce ar putea face din el a treia forță politică, în detrimentul grupului Renew Europe.

În Parlamentul European ar putea apărea pentru prima dată o coaliție de dreapta populistă, formată din creștin-democrați, conservatori și dreapta radicală, mai arată raportul ECFR.

România și ascensiunea populiștilor pro-ruși

Un sondaj Avangarde realizat la comanda PSD în perioada 8-22 ianuarie, care a prins deci și protestele fermierilor și transportatorilor, arată că PSD ar ocupa primul loc la alegerile parlamentare.

  • PSD – 31%
  • PNL – 20%
  • AUR – 19%
  • Alianța Dreapta Unită – 14%
  • SOS România (Șoșoacă) – 8%
  • UDMR – 5%
  • Reper – 1%

Aceasta însemnă că partidele de sorginte extremistă, AUR și SOS, ar ajunge a doua forță politică din România cu 27%, peste PNL și suflând în ceafa PSD.

Potrivit previziunilor, cele două partide ar putea trimite între opt și zece deputați în Parlamentul European după alegerile din vară.

Rezultatele obținute de partide reflectă și încrederea de care se bucură liderii politici.

Astfel, Marcel Ciolcu beneficiază de încrederea a 26% dintre cei care spun că merg la vot.

Președintele PSD este urmat de Diana Șoșoacă și George Simion cu câte 23%.

Urmează Nicolae Ciucă – 20%, Klaus Iohannis – 16%, Dacian Cioloș – 15%, Ludovic Orban – 14% și Cătălin Drulă – 11%.

De remarcat că cea…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema