cinci țări cer suspendarea importurilor de cereale ucrainene. Cine trebuie să rezolve revendicările fermierilor?



Scrisoarea miniștrilor din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și Bulgaria, transmisă Comisiei Europene, nu este publică, dar agenția națională de presă din Ungaria transmite mesajul ministrului maghiar al Agriculturii:

„Cele cinci țări de la graniță sunt printe cele șase state UE care pot produce mai mult grâu și porumb decât au nevoie, așadar contribuția fermierilor noștri la autonomia strategică a UE este esențială”.

Fermierii suferă pierderi semnificative din cauza cerealelor ucrainene care tranzitează țările est-europene, chiar dacă, în teorie, transporturile ar trebui să treacă sigilate, reclamă reprezentanții lor.

„Trebuie introduse de la Bruxelles măsuri care să protejeze piețele statelor membre de la granița cu Ucraina, dar care să le permită în același timp să-și exploateze potențialul de export”, adăugă ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy, în scrisoarea către Bruxelles.

La București, în a cea de-a șasea zi de proteste ale fermierilor, ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, a transmis o listă de promisiuni și le-a cerut, apoi, să plece acasă. El a semnat un proces verbal la sfârșitul discuțiilor, în care s-au agreat mai multe termene-limită până la care ministerul să le îndeplinească condițiile.

În cea de-a șaptea zi, adică marți, fermierii și transportatorii au anunțat că vor continua să protesteze. Și miercuri sunt acțiuni ale celor nemulțumiți în mai multe zone din țară.

Unii agricultori consideră că promisiunile nu sunt suficiente. Vama Siret a fost blocată și marți, pe sensul de intrare în Ucraina.

Referitor la solicitările din scrisoarea celor cinci state de la granița cu Ucraina, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene declară pentru Europa Liberă că instituția monitorizează îndeaproape exporturile ucrainene.

„Comisia a cerut Ungariei, Poloniei și Slovaciei să-și ridice interdicțiile temporare de importuri și să furnizeze orice date legate de comerț care ar putea informa Comisia în procesul de lua decizii”, transmite Executivul de la Bruxelles.

Oficialii din Comisie nu doar că nu vor să oprească importurile acum, dar plănuiesc să le permită sub același regim neimpozitat și pe viitor. Potrivit purtătorului de cuvânt, Comisia își va finaliza în următoarele zile propunerea de a extinde suspendarea taxelor de import pe cerealele ucrainene cu încă un an, până în iunie 2025.

Decizia nu are nevoie de unanimitate din partea statelor membre, ci doar de o majoritate. În ciuda poziției sale pro-UE și pro-Kiev, noul premier al Poloniei, Donald Tusk, susține demersurile protecționiste și se va opune înnoirii acordului de liber schimb cu Ucraina.

Revendicările fermierilor – cine trebuie să le rezolve?

Dintre cei care au protestat timp de șapte zile, în jumătate din țară, mulți și-au transmis revendicările prin Clubul Fermierilor Români.

Directorul executiv al…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema