PNL insistă pentru europarlamentare și locale comune, PSD se mai gândește. Cine ar avea de câștigat?


De aproape un an, liderii liberali de la centru insistă pentru comasarea alegerilor. Au propus mai toate variantele posibile: locale cu unul dintre tururile prezidențialelor, parlamentare cu prezidențiale, parlamentare cu locale, prezidențiale cu locale.

Singura formulă rămasă nebifată era cea a suprapunerii alegerilor europarlamentare cu cele locale. I-a venit și ei rândul. Acum, liderii PNL încearcă să-i convingă pe colegii de guvernare de la PSD să o accepte.

Surse din Coaliția de guvernare spun pentru Europa Liberă că însuși premierul Marcel Ciolacu, șeful PSD, ar fi achiesat ideii, dar mai mult ironic.

Interesul liberalilor e clar, iar de data aceasta ar putea coincide într-o măsură și cu acela al PSD.

În primul rând, alegerile europarlamentare sunt văzute ca o bornă – ele vor măsura în mod real scorurile partidelor și vor da direcția pentru celelalte tipuri de alegeri. Un rezultat prost va fi un semnal important.

Din acest motiv, spun surse din partid, primarii PNL – cel mai important vehicul electoral al oricărui tip de alegeri – ar putea fi nevoiți să se mobilizeze pentru un rezultat cât mai bun, deși nu toți sunt mulțumiți de conducerea partidului.

Altfel spus, până acum nemulțumiții din partid așteptau ca scorul prost de la europarlamentare să forțeze actuala conducere în frunte cu ex-premierul Ciucă, secretarul general Lucian Bode, prim-vicepreședinții Rareș Bogdan sau Alina Gorghiu, să se retragă în eșaloane inferioare.

Prin comasarea electorală de la începutul lui iunie însă, primarii și oficialii locali ai PNL vor fi nevoiți să lucreze intens în ceea ce ar deveni automat propria lor campanie.

Pe scurt, actuala conducere de la centru a PNL ar avea toate motivele să le mulțumească social-democraților.

Complicații peste complicații

Din punct de vedere legislativ, varianta comasării alegerilor europene cu cele locale se lovește de mai multe impedimente.

În primul rând, acest tip de comasare a fost deja respins de Curtea Constituțională în 2012.

Printre argumentele de atunci Curții se numără:

  • încălcarea principiului peridiocității alegerilor (care trebuie să fie clar stabilite, nu schimbate după bunul plac al unui partid);
  • încălcarea dreptului de a fi ales (să dea posibilitatea unui candidat să fie în cursă atât pentru o funcție locală, cât și pentru alta de reprezentare națională);
  • complicarea votului, prin mai multe buletine.

Și Comisia de la Veneția recomandă, în diverse rapoarte și ghiduri, ca tipuri diferite de alegeri să nu fie suprapuse tocmai pentru că acest lucru lezează dreptul indivizilor la o bună și corectă informare asupra problemelor puse în discuție.

Obiecțiile ridicate de Comisia de la Veneția și cele de imagine pe plan european sunt motivele pentru care PSD nu va achiesa la varianta acestui tip de comasare, crede profesorul și sociologul Ovidiu Voicu.

„Va fi un dezavantaj foarte mare,…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema