PNL a plătit anul trecut 9 milioane de euro, bani publici, pentru a cumpăra „știri pozitive”


Membrii conducerii PNL, cu excepția lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode, nu știu cum se cheltuie banii pentru presă, susțin surse din partid, citate de Libertatea.

Metoda de plată a știrilor favorabile ocolește prevederea legală care interzice partidelor să semneze contracte directe cu companii media în afara perioadelor de campanie electorală, mai ales cu televiziunile,

Astfel, partidul primește bani de la bugetul de stat, încheie un contract cu o agenție intermediară care încheie, mai departe, contracte cu instituțiile de presă. Plățile făcute prin acest mecanism ajung în principal la televiziuni.

PNL controlează conținutul, comandă articolele, iar site-urile raportează agenției și partidului ce știri a publicat în schimbul banilor. Articolele nu sunt marcate ca publicitate politică. Prin urmare, cititorul nu este conștient că articolul este plătit de liberali.

Deși i s-a solicitat, Partidul Național Liberal nu a dat numele vreunui site care primește bani de la partid prin intermediul agențiilor intermediare.

Articolul Libertatea menționează însă paginile de internet ale digi24.ro, B1TV, antena3.ro și romaniatv.net care ar fi încasat sute de mii de euro de la PNL.

PNL a încasat o subvenție de aproape 75 de milioane de lei în 2023. Din această sumă, 46 de milioane de lei au mers la capitolul presă și propagandă.

Partidul Social Democrat, condus de Marcel Ciolacu, nu a oferit informații despre sumele cheltuite în contractele cu presa în 2023.

La rândul său, Partidul Social Democrat, condus de Marcel Ciolacu, dă dovadă de și mai puțină transparență, scrie Libertatea, care a solicitat și PSD informații despre contractele cu presa în ianuarie 2023, dar nu a primit vreun răspuns.

Publicația susține că PSD ar avea contracte prin intermediul unei agenții de publicitate cu site-urile digi24.r0, romaniatv.net, antena3.ro, dcnews.ro și stiripesurse.ro.

Modul în care partidele folosesc banii este controlat anual de Curtea de Conturi și Autoritatea Electorală Permanentă. Ambele instituții sunt conduse de oameni susținuți de PSD: Toni Greblă și Mihai Busuioc. Controalele nu precizează niciodată cum s-au cheltuit banii, ci prezintă doar neregulile descoperite.

Europa Liberă a dezvăluit, de-a lungul timpului, într-o serie de articole, practica partidelor politice de a plăti pentru „publicitate pozitivă”. Articolele au fost citate și în Raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite pe anul 2023, pentru respectarea drepturilor omului.

În seria de articole publicate, Europa Liberă a detaliat felul în care principalele partide de la guvernare – PSD și PNL – folosesc bani publici pentru a plăti firme care asigură prezența „pozitivă” în publicații online, fără ca cititorii să fie avertizați că citesc un conținut plătit.

Aceste practici afectează nu numai informarea corectă a publicului, ci și profesia jurnalistică și redacțiile…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema