Parlamentul European și statele membre au ajuns sâmbătă la un acord cu privire la schimbarea regulilor bugetare ale UE. Deși confirmă limitele anterioare privind datoria și deficitele, vor avea mai multă flexibilitate în cazul unor depășiri, așa cum este și cazul României.


Negociatorii celor două ramuri legislative ale UE au anunțat sâmbătă un acord pe textul final al noului Pact de Stabilitate și Dezvoltare, menit să stimuleze investițiile, dar cu menținera cheltuielilor bugetare sub control. Creat la sfârșitul anilor 1990, pactul actual limitează datoria țărilor la 60% din PIB, iar deficitul bugetar la 3%, limite deseori depășite de statele membre UE.

Deși acestea vor fi menținute, Pactul recunoaște posibilitatea revenirii în ținte într-o perioadă mai îndelungată de timp, în condițiile în care țările se confruntă cu situații noi create de război sau de tranziția ecologică, ce implică investiții majore de infrastructură, inclusiv pentru industria de armament. Pactul fusese oricum suspendat în timpul pandemiei, dar mai multe țări, inclusiv România, nu au mai reușit să revină la țintele de deficit bugetar. România le depășise oricum înainte de pandemie.

Noile reguli au fost negociate timp de doi…

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema