Editura Publisol anunta pachetul special de carti semnate de reputatul istoric Julian Jackson:„Franta: Anii intunecati, 1940-1944” si „Caderea Frantei. Invazia nazista din 1940”

Editura Publisol a pregatit o oferta speciala pentru cititorii cartilor semnate de reputatul istoric Julian Jackson. Cele doua volume, Franta: Anii intunecati, 1940-1944 si Caderea Frantei. Invazia nazista din 1940 sunt disponibile intr-un pachet special pe site-ul publisol.ro la pretul de 69,90 lei.

Profesor de istorie moderna la Queen Mary, University of  London, Julian Jackson este unul dintre cei mai mari specialisti in istoria Frantei secolului XX. A studiat la colegiul Peterhouse al Universitatii Cambridge, unde si-a luat doctoratul in 1982, sub indrumarea profesorului Christopher Andrew si pana in 2003, a predat la Universitatea Swansea, din Tara Galilor.

Printre cele mai cunoscute carti ale sale se numara La Grande Illusion (2009), May 68: Rethinking France’s Last Revolution (2011), De Gaulle (2018) si Caderea Frantei. Invazia nazista din 1940, care, alaturi de volumul Franta: Anii intunecati, 1940-1944  au aparut la prestigioasa editura Oxford University Press. 

Cu siguranta ca aceste carti vor provoca discutii aprinse printre istoricii celui de-Al Doilea Razboi Mondial si vor starni un interes deosebit printre pasionatii de istorie militara.

Franta: Anii intunecati, 1940-1944 este un volum dedicat in mare parte istoriei de dinainte de Vichy si prezinta anxietatile culturale dupa cosmarul Marelui Razboi, dezbaterea privind reforma Republicii, amenintarea razboiului de clasa si a razboiului civil in anii 1930 si umbra Germaniei care nu parea sa se ridice niciodata.

Guvernul Daladier din 1938-1940 este reinvestigat, evidentiindu-se o serie de politici represive care le-au prefigurat pe cele de la Vichy. Cu toate acestea, Julian Jackson ne aminteste clar ca nimic nu era inevitabil la Vichy. Ceea ce il intriga pe autor sunt ambiguitatile, complexitatile si contradictiile regimului, care credea in reinnoirea nationala si, ca atare, atragea oameni din intreg spectrul politic. Jackson subliniaza, de asemenea, ca alegerile nu au fost usoare sub ocupatia germana. Corectitudinea si raul, care pareau atat de clare la Eliberare, nu erau deloc evidente atunci. 

Desigur, aceasta perioada este imposibil de abordat cu o credinta oarba ca adevarul va iesi la iveala. Parerile au fost distorsionate atat de memoria colectiva, cat si de controversele istorice. De cand Henry Rousso a publicat volumul The Vichy Syndrome in 1991, istoricii au fost nevoiti sa-si aleaga cu grija drumul intre taberele rivale. Jackson face acest lucru cu obisnuita sa judecata clara, incluzand dezbaterile istoricilor la inceput si construirea de amintiri colective la sfarsit. Concluzia sa, inteleapta, chiar daca provizorie, este ca „trecutul trebuie sa fie infruntat in toate contradictiile si complexitatea lui”.

Considerata un bastion inexpugnabil al Aliatilor in confruntarea cu Germania nazista, Franta avea sa cada sub loviturile lui Hitler in numai sase saptamani. Cine se face vinovat pentru acest umilitor esec militar? Si putea fi el evitat?

In Caderea Frantei. Invazia nazista din 1940,Julian Jackson realizeaza portretul fidel al unuia dintre cele mai dramatice momente ale istoriei secolului XX. Considerata, in Al Doilea Razboi Mondial, un bastion inexpugnabil al Aliatilor in confruntarea cu Germania nazista, Franta avea sa cada sub loviturile lui Hitler in numai sase saptamani.

In data de 16 mai 1940, Inaltul Comandament al armatei franceze era convocat de urgenta la Quai d’Orsay. Situatia era deosebit de grava. La numai cinci zile de la declansarea atacului, armata germana strapunsese la Sedan, dar si in alte locuri, liniile de aparare franceze desfasurate de-a lungul raului Meuse. Sunat cu o seara inainte de prim-ministrul Paul Reynaud spre a i se comunica faptul ca Franta era deja invinsa, Winston Churchill se grabeste sa ajunga la Paris, la intalnirea cu liderii politici si militari ai tarii. Ajuns acolo, a fost intampinat cu o atitudine plina de defetism. Panica si disperarea erau omniprezente si se vorbea insistent despre evacuarea capitalei. Churchill l-a intrebat pe Gamelin, comandantul armatei franceze, unde este rezerva strategica, spre a fi aruncata in lupta de aparare. Gamelin a raspuns sec: „Nu exista nicio rezerva strategica”.

 „Cu alte personaje si alte chipuri, vechea rivalitate franco-germana s-a reaprins iarasi in septembrie 1939, ducand la ceea ce autorul acestui volum descrie foarte bine si analizeaza in detaliu – adica episodul numit Caderea Frantei, petrecut cu o viteza surprinzatoare, in iunie 1940. Cum a fost posibil acest episod? In istorie, un efect are intotdeauna mai multe cauze – si asa stau lucrurile si aici. Dar un om anume a jucat un rol esential in caderea Frantei – pentru ca el a vazut in aceasta victorie tocmai razbunarea pentru umilirea Germaniei din 1918. (…) Un caporal relativ firav si cu privirea fixa, care-i ura de moarte pe comunisti (…) spunea ca nu armata Frantei a in frant Germania, ci o oculta mondiala a evreilor. Acest caporal veteran de razboi, in varsta de 30 de ani, a tinut primul lui discurs politic in ziua de 12 septembrie 1919, intr-o berarie müncheneza. Numele lui era Adolf Hitler.” Adrian Cioroianu

Pachetul cu cele doua carti poate fi achizitionat de pe site-ul publisol.ro la pretul special de 69,90 lei.

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema