Cum s-au lepădat PSD, PNL și USR de principii când a dictat interesul electoral. Despre traseism, plagiat și alegeri comasate


Când valorile încurcă socotelile politice

Ce veți citi în articol:

  • traseismul primarilor
  • comasarea alegerilor
  • alianțele cu partide populiste
  • politicieni cu dosare penale
  • evaziunea fiscală
  • plagiatul

Comasarea rea și bună pentru aceleași partide

În ceea ce privește comasarea alegerilor (în 2024, în România sunt alegeri europalamentare, locale, parlamentare și prezidențiale) – subiect fierbinte zilele acestea, fără rezultat concret, ironia face că tocmai PSD și PNL – atunci când formau Uniunea Social-Liberală (USL) – au contestat la Curtea Constituțională un astfel de proiect.

Ideea unei comasări a fost lansată de adversarul politic – Partidul Democrat Liberal (PDL) – pentru alegerile din 2012. Atunci, democrat-liberalii voiau să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare.

Pe 22 decembrie 2011, USL a depus contestația la Curtea Constituțională (CCR).

„Prin legea pentru comasarea alegerilor se încalcă articolul 1 din Constituţie privind separarea puterilor în stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internaţionale – respectiv Codul bunelor practici în materie electorală, dar şi articolele 15, 36, 37, 124 şi 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de consilii”, spunea liderul deputaților PSD de la acea vreme, Mircea Duşa.

Și iată ce a decis CCR:

Decizia CCR din ianuarie 2012

„Dreptul la alegeri libere impune respectarea unor exigenţe, între care şi aceea a stabilităţii normelor juridice în domeniul electoral.

Or, legea criticată, modificând cu mai puţin de un an înaintea alegerilor procedura de desfăşurare a acestora, se abate de la dispoziţiile invocate.

Curtea constată, totodată, că această reglementare este de natură să determine dificultăţi în exercitarea dreptului de vot, dificultăţi care pot avea ca efect, în cele din urmă, restrângerea exerciţiului acestui drept.

Curtea mai reţine că organizarea la aceeaşi dată a celor două categorii de alegeri determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de art.37 din Constituţie.”

La 12 ani distanță, PSD și PNL nu se împiedică de argumentele juridice ale Curții Constituționale.

Ce împiedică acum cele două partide să ia o decizie pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, pe 9 iunie 2024, sunt calculele și interesele politice care țin de alianțe mai largi decât cele pentru alegerile din vară. Decizia ar putea luată vineri, pe 16 februarie.

Primarii traseiști. Când folositori, când nefolositori

Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) par dispuse la începutul lui 2024 să modifice Codul Administrativ și să le permită primarilor să treacă de la un partid la altul în prag de alegeri, fără să-și piardă mandatul, scrie Libertatea. Lucru interzis de legea actuală.

Schimbarea e dictată de interesele electorale imediate ale celor două mari partide.

În cazul în…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema