Bani vs. articolul 5. Trump dă undă verde pentru Putin să atace aliații NATO. Ce poate face Europa?



Niciodată până acum, vreun președinte american – fie el un fost, actual sau aspirant la funcție – nu a sugerat că ar invita un adversar, cu atât mai mult unul ca Vladimir Putin, să-i atace aliații din NATO.

Cei care nu-și plătesc „cotizația” sunt niște „delicvenți”, nu merită să fie protejați de America, ba din contră, a spus Donald Trump la mitingul de campanie din Carolina de Sud.

„Unul dintre președinții unei țări mari s-a ridicat și a spus: «Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?»

„Am spus: «Nu ai plătit. Ești delincvent.» El a zis: «Da, să spunem că s-a întâmplat.» Nu, nu te-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă orice dracu’ își doresc”, a afirmat Donald Trump.

Această declarație se înscrie în retorica pe care Donald Trump o folosește de mult timp la adresa Alianței și care ar putea prefigura schimbări potențiale de mare anvergură în ordinea internațională, dacă el va fi reales președinte în noiembrie.

Istoricul și specialistul în spațiul rusesc Armand Goșu spune pentru Europa Liberă că declarația exprimă o stare de spirit periculoasă în America.

„E mult mai mult profund decât una dintre fanfaronadele lui Trump, exprimă o stare de spirit în America: izolaționismul. Noi nu am înțeles asta: cu venirea la putere a lui Trump în 2016 s-a sfârșit o epocă. Europa a evaluat greșit”, afirmă Armand Goșu.

Reacția Casei Albe

„Încurajarea invadării celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri ucigașe este îngrozitoare și deranjantă – și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră de acasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.

Răul unei declarații

Recenta declarație a lui Donald Trump a șocat chiar mai mult decât cea din 2018, când a amenințat că va scoate SUA din NATO.

A șocat pentru că fostul președinte neagă însuși conceptul fundamental al NATO: unul pentru toți, toți pentru unul, care – în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei – a devenit vital din punct de vedere al securității.

„Consecințele pot fi imprevizibile. A pune la îndoială angajamentul Statelor Unite față de aliații săi sacrifică cel mai mare avantaj al Americii față de Rusia și China, lucru pe care nici Putin, nici Xi nu l-au putut realiza singuri”, scrie New Yok Times, citându-l pe Douglas Lute, general-locotenent în retragere, fost ambasador la NATO sub președinția lui Barack Obama.

Analistul de politică externă Ștefan Popescu este de părere că răul pe care îl fac asemenea declarații este că erodează parteneriatul, dar e puțin probabil ca Statele Unite, chiar și cu Trump președinte, să invite Rusia să atace un membru NATO.

„Nu cred că ar trece la fapte, adică nu ar scoate America din NATO. Chiar dacă va fi un Congres majoritar republican de partea…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema