Avertismentul unui război Rusia-NATO și ce ar însemna pentru Occident o înfrângere a Ucrainei?


Suntem mai aproape decât oricând de un război cu Rusia, iar NATO are, în cel mai bun caz, doar 2-3 ani ca să se pregătească.

Avertismentul sumbru îi aparține lui Fabian Hoffmann, analist german, doctorand la centrul Oslo Nuclear Project – organizație susținută, printre altele, de ministerele de Externe și de Apărare din Norvegia.

Acest lucru ar putea însemna, explică expertul, lovituri la mare distanță împotriva infrastructurii civile critice din țările est-europene din NATO și o extindere a „umbrelei nucleare” asupra întregului teritoriu NATO, pentru a descuraja orice tentativă a alianței de a sări în ajutorul acestor țări.

„Acest tip de scenariu de război nu este o înfruntare a forțelor, ci în primul rând o competiție de asumare a riscurilor. Întrebarea este: cine va fi primul care va da înapoi când se va confrunta cu perspectiva unui război pe scară largă, inclusiv cu potențiale schimburi de lovituri nucleare?”, spune Hoffmann.

Un scenariu terifiant, pentru care răgazul este scurt, între 5 și 10 ani, în cea mai fericită situație, dar mai probabil, așa cum avertizează balticii, de 2 sau 3 ani.

Serviciului estonian de Informații Externe (VLA) afirmă într-un raport că regimul de la Moscova consideră Estonia și celelalte două state baltice – Letonia și Lituania – drept „cea mai vulnerabilă parte a NATO” și ținta sa cea mai probabilă pentru un nou atac.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul estonian Kaja Kallas, 11 ianuarie 2024.

„Serviciile noastre de informații preconizează că un atac ar putea avea loc între trei până la cinci ani, iar acest lucru depinde foarte mult de modul în care ne gestionăm unitatea și ne menținem poziția în ceea ce privește Ucraina”, a declarat premierul Estoniei, Kaja Kallas, într-un interviu acordat pentru „The Times”.

Pentru Putin, a câștiga războiul însemnă mult mai mult decât o victorie în Ucraina, ci o victorie împotriva Occidentului.

Atenționările, care pun accentul și pe obligația NATO de a începe să se pregătească efectiv pentru această ipoteză, coincid și cu acelea dintr-un document secret al armatei germane, dezvăluit de cotianul Bild.

Ministerul german al Apărării, arată documentul care poartă mențiunea „informații clasificate”, prezintă în detaliu „o posibilă cale către un conflict” între Rusia și NATO, care ar culmina cu desfășurarea a sute de mii de trupe NATO și izbucnirea războiului în vara lui 2025.

Faptul că lucrurile sunt luate foarte în serios și generează îngrijorare o arată și declarația președintelui comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, care crede că războiul din Ucraina ar putea „determina soarta lumii”.

Armatele și liderii politici occidentali trebuie să schimbe drastic modul în care ajută Kievul să respingă forțele rusești invadatoare, a spus acesta la reuniunea ofițerilor…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema