Analiză The Guardian. Oamenii de știință avertizează că lumea nu este pregătită pentru dezastrele climatice din ce în ce mai frecvente, iar eforturile de combatere a încălzirii globale nu par să fie suficiente. Ianuarie 2024 a depășit pragul de +1,5 grade peste media din perioada preindustrială.


Potrivit sistemului european Copernicus, temperatura medie globală a fost, în ianuarie 2024, cu +1,52 grade Celsius peste mediile specifice din perioada preindustrială. Ianuarie este a opta lună consecutivă în care recordul lunar a fost depăşit.

Cercetătorii spun că valuri extreme de căldură care se manifestă chiar și în lunile de iarnă sunt în mare parte rezultatul activității umane – arderea petrolului, a gazelor și a cărbunelui, dar și defrișările în masă. Această tendință a fost amplificată de factori naturali, în special de fenomenul meteorologic ciclic El Nino, care este așteptat să mai dureze cel puțin până în această primăvară.

Cel mai călduros an din istorie, 2023, a fost urmat de cea mai călduroasă lună ianuarie de până acum, iar multe regiuni din emisfera nordică trec acum prin valuri de căldură care ar fi mai normale pentru lunile de vară. De asemenea, oamenii de știință din domeniul maritim sunt surprinși de…

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema