Analiză. Experții cred că, cel mai probabil, Rusia dezvoltă o armă antisatelit cu propulsie nucleară, capabilă să bruieze sau să strice componentele satelilților, nu una cu focos nuclear. Aceasta din urmă poate produce efecte severe inclusiv pe Pământ, la sute de km distanță.


The Telegraph subliniază că un bun indicator pentru efectele unei explozii nucleare în spațiu este testul efectuat de SUA în 1962, denumit Starfish Prime, în care a fost detonată o bombă de 1,4 megatone la 400 km deasupra Pacificului. Într-un timp foarte scurt, impulsul electromagnetic (EMP) al bombei a întrerupt iluminatul public din Hawaii, aflat la o distanță de aproximativ 1.500 km.

În câteva minute, explozia a creat o minge de foc și “o auroră roșie”, vizibilă clar pentru observatorii aflați la sute de km depărtare. În mod neașteptat, electronii eliberați în timpul exploziei nucleare la mare altitudine au fost prinși de câmpul magnetic al Pământului, formând centuri de radiații care au persistat timp de câteva luni după detonare. Pe măsură ce au călătorit în jurul planetei, acestea au distrus sau au avariat o treime din toți sateliții aflați pe orbită joasă în acel moment, inclusiv unii care se aflau de cealaltă parte a…

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema