Alegeri locale & prezidențiale în aceeași zi? PNL insistă, PSD ezită. Analist: Ar suferi democrația


PSD și PNL au avut în ultimele zile mai multe întâlniri în care au discutat despre varianta comasării alegerilor din acest an.

Patru rânduri de alegeri vor avea loc în 2024 în România: europarlamentare, locale (pentru funcțiile de primari, consilieri locali), parlamentare și prezidențiale.

Liberalii au pus pe masă trei scenarii: localele simultan cu primul tur al prezidențialelor – la finalul lui septembrie și parlamentarele cu primul sau al doilea tur al prezidențialelor – în noiembrie.

Argumentul pe care îl folosesc liberalii și îl admit și social-democrații este legat de costurile ridicate de organizare a patru rânduri de alegeri, circa 4,8 miliarde lei, potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.

Politicienii celor două partide mai invocă, potrivit unor surse politice, „oboseala”, „uzura” sau „plictiseala” electoratului.

În realitate, în spatele acestor declarații se ascund calcule de partid, în care se pun în balanță avantajele și dezavantajele diverselor formule de comasare a alegerilor, spun analiștii politici.

Varianta pe care insistă PNL este cea a comasării localelor cu primul tur al prezidențialelor.

Adică alegătorul să voteze în aceeași zi și pentru primarul responsabil de străzile sau utilitățile din orașul său, și pentru președintele României – al cărui rol este de a veghea la respectarea Constituției și la funcționarea instituțiilor publice.

Această variantă ar încălcat o decizie a Curții Constituționale, dar și o recomandare a Comisiei de la Venția; analiștii consultați de Europa Liberă spun că ar încălca principiile democrației.

În contrapartidă, PSD a avansat ideea susținerii unui candidat comun la alegerile prezidențiale din partea social-democraților, sau a unui independent.

Nu s-a pronunțat numele lui Mircea Geoană – secretar general adjunct al NATO, potrivit surselor Europa Liberă. Despre Geoană, unii analiști se așteaptă să candideze pentru funcția de președinte.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, ar vrea să bată palma cu premierul Marcel Ciolacu pe comasarea alegerilor locale cu prezidențialele. PSD stă însă în expectativă.

Interesul PNL

Motivul pentru care liberalilor le-ar conveni comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor este simplu: intrarea candidatului PNL în turul doi, după cum a explicat o sursă de la vârful PNL pentru Europa Liberă.

„Primarii și candidații la consilii vor trage și pentru președinte. În felul acesta, va fi o mobilizare maximă, care ar crește scorul candidatului nostru la președinție, care are șanse mari să intre în turul doi cu Marcel Ciolacu (președinte PSD, prim-ministru)”.

Este scenariul care s-a discutat în cerc restrâns luni, la sediul PNL din Modrogan.

Teoria este adevărată, dar în aceeași măsură avantajează și PSD, partid cu structuri locale mai extinse decât PNL.

Sociologul și analistul politic Ovidiu Voicu…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema