Ziua 467: Moscova spune că a respins o contraofensivă majoră. Kievul anunță un ofițer rus ucis în Belgorod (Video)


În ziua 467 de război, Moscova susţine că a respins o „ofensivă de mare amploare” desfăşurată de armata ucraineană în Donbas.

Kievul a reacţionat greu şi mai întâi sec: „Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de fals”. Apoi, ministrul adjunct al Apărării a precizat că totul este o tentativă de a distrage atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bahmut.

O escaladare semnificativă a luptelor în regiunile Donețk și Zaporojie a fost raportată peste noapte, dar nu există o confirmare din partea oficialilor ucraineni cum că acesta ar fi începutul contraofensivei mult planificate.

Tot azi au căzut drone pe o autostradă la sud de Moscova.

Iar Institutul pentru Studiul Războiului consideră că raidurile forțelor anti-Putin din regiunea Belgorod devin un punct critic al războiului. Luni, guvernatorul regiunii ruse a raportat un incendiu la o instalație energetică. Iar serviciile de informații militare ale Ucrainei anunţă că un ofițer rus de rang înalt a fost ucis în această regiune. Liderul cecen Ramzan Kadîrov s-a oferit să trimită 70.000 de ceceni pentru a “face faţă” incursiunilor transfrontaliere.

Bomba zilei vine însă de la liderul grupului Wagner care susţine că soldaţii ruşi, aflaţi în stare de ebrietate, i-au atacat mercenarii, care au fost nevoiţi să riposteze şi au arestat un comandant al armatei regulate a Rusiei. Tot el spune că forţele ucrainene au recucerit o parte din aşezarea Berhivka, aflată la nord de Bahmut, ceea ce este o “ruşine”.

Rusia a lansat peste 300 de rachete împotriva Ucrainei în cursul lunii mai, potrivit celui mai recent raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie. Şi atacurile cu drone iraniene au marcat „cea mai intensă utilizare a acestui sistem de arme de către Rusia până în prezent”.

În Ucraina au sosit azi mesagerul papei Francisc şi ministrul de Externe britanic.

Ofensiva respinsă?

  • Rusia se laudă că a respins contraofensiva – “În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă de mare amploare în cinci sectoare ale frontului în direcţia sud a regiunii Doneţk. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit”, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
  • Distrugerea în imagini de la Moscova – Armata ucraineană ar fi efectuat această ofensivă cu şase batalioane mecanizate şi două batalioane de tancuri. Iar un video postat pe Telegram arată ceea ce se menţionează că ar fi vehicule blindate ucrainene filmate din aer, fiind distruse de forţele ruse. Ministerul susţine că forţele ruse au ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate. Imaginile nu au fost verificate.

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema