Ziua 316: Cerere de armistițiu chiar de la Moscova. Wagner anunță primii deținuți reabilitați prin război

Ziua 316 de război a adus o cerere de armistițiu chiar de la Moscova. Dacă până acum a binecuvântat războiul, joi patriarhul Kiril a cerut oprirea focului de Crăciunul pe rit vechi, propunând chiar un interval orar.

Putin a primit și o altă propunere de încetare a ostilităților, de data aceasta din Turcia. Erdogan i-a propus să facă el acest pas unilateral, pentru ca mai apoi să poată avea loc negocieri care să aducă „soluțiile corecte” pentru părți.

Iar liderul Wagner încearcă să repare din imaginea de Anul Nou, când, stând lângă un munte de cadavre ale mercenarilor săi, spunea cinic că li s-a încheiat contractul și se întorc acasă. Acum, s-a filmat lângă luptători în viața, despre care a spus că sunt primii deținuți recrutați, care tocmai și-au încheiat contractul și au fost reabilitați. Și a început să caute carne de tun și prin închisorile lui Kadîrov, din Cecenia.

Între timp, anchetele pe cazurile de viol au scos la iveală un mod de operare al rușilor, care comit aceste atrocități la ordinul comandanților sau, oricum, cu știința lor.

Situația pe front

 • Putin pregătește escaladarea – Rusia pregătește o escaladare în februarie, când se va fi împlinit un an de la începutul invaziei, spus oficialii de la Kiev: „Februarie va fi o lună decisivă, pentru că, pentru ei, datele și aniversările sunt importante. Sunt multe indicii care să ne facă să credem că în februarie se pregătește o escaladare”.
 • Răniții de la Makiivka – Denis Pușilin, autoproclamatul lider al Donețkului, spune că majoritatea soldaților ruși răniți în atacul de la Makiivka au fost transferați în Rusia. Un alt lider prorus spune că e vorba de 60-70 de soldați. Amintim că Rusia a recunoscut că 89 de soldați au fost uciși, dar nu a dat număr pentru răniți. Ucraina a estimat că a ucis în atacul de Anul Nou 400 de soldați ruși și a rănit alți 300.
 • Iadul din Bahmut – În Bahmut, peste 60% din oraș este distrus , spune comandantul militar din Donețk, Pavel Kirilenko: „Inamicul a fost împis în afara orașului, însă, din păcate, orașul a suferit enorm, e distrus în proporție de peste 60%. Azi au murit 2 femei în bombardamente”. Detalii aici – Bine ați venit în Bahmut, locul unde rușii au adus iadul.
 • Viol la ordinul comandantului – Parchetul General al Ucrainei a dat detalii din cazurile de viol pe care le anchetează. Din analiza numeroaselor cazuri, se pare că există un tipar: A doua sau a treia zi după ce o localitate era capturată, la ordinul comandantului sau, oricum, cu știința lui, soldații ruși începeau violurile.
 • Putin rămâne fără drone – Experții Institutului pentru Studiul Războiului estimează că rușii vor fi epuizat toate dronele cumpărate din Iran până în mai, anul acesta.

Ce se întâmplă în Rusia

 • Kiril cere armistițiu de Crăciun – Patriarhul Kiril a cerut un armistițiu în ziua Crăciunului pe rit vechi: „Eu, Kiril, patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, fac apel la toate părțile implicate în conflictul devastator să înceteze focul și să stabilească un armistițiu de Crăciun din 6 ianuarie, ora 12:00, până pe 7 ianuarie la miezul nopții, astfel încât ortodocșii să poată merge la slujbe”.
 • Primii deținuți reabilitați de Wagner prin război – La câteva zile după ce a fost filmat lângă un munte de cadavre ale mercenarilor, spunând că li s-a încheiat contractul și pleacă acasă, Evgheni Prigozin a anunțat că primul grup de deținuți recrutați să lupte în Ucraina și-au încheiat contractul și au fost exonerați: „Societatea trebuie să vă trateze cu respect și voi să nu mai încălcați legile. Nu beți mult, nu luați droguri, nu violați femei, nu fumați. Poliția ar trebui să vă trateze cu respect”, le-a zis Prigozin.
 • Rusia amenință cu confiscări Occidentul – Președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin a amenințat că dacă Germania va începe să confiște bunuri rusești ca să reclădească Ucraina, Moscova va confisca la rându-i proprietățile altor state.
 • Prigozin recrutează în închisorile lui Kadîrov – Grupul Wagner a început să recruteze deținuți politici din Cecenia lui Kadîrov. Serviciile ucrainene spun că până acum au fost mobilizați peste 50 de deținuți.
 • Moscova ascunde eșecurile – Institutul pentru Studiul Războiului dezvăluie că Ministerul rus al Apărării a schimbat formatul rapoartelor pentru a distrage atenția de la eșecurile din Ucraina. Astfel, spațiul public e inundat cu rapoarte stufoase despre mici succese, cum ar fi lovituri asupra instalațiilor militare ale Rusiei, care însă în realitate nu au produs pagube.

Ajutor și diplomație

 • Erdogan îi cere lui Putin să oprească războiul – Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a propus lui Putin să înceteze ostilitățile, pentru a da o șansă dialogului și negocierilor care să ducă la „o înțelegere corectă”, scrie presa turcă. Nu există încă declarații oficiale nici de la Ankara, nici de la Moscova.
 • Biden și Macron trimit blindate în Ucraina – Președintele american Joe Biden a anunțat că ia în calcul să îi furnizeze Ucrainei vehicule de luptă blindate Bradley. Totodată, Franța va trimite tancuri ușoare, mai exact vehicule blindate AMX-10 RC.

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Putin se află în fața unei „o catastrofe militare rapide“ care va provoca căderea propriului regim

Urmatoarea stire

Erdogan i-a cerut lui Putin o “încetare unilaterală a focului”

Stiri pe aceeasi tema