Ziua 314 de război: Vremea neașteptat de caldă îi ajută pe ucraineni, 40% din teritoriile ocupate au fost eliberate


Ziua 314 de război a debutat cu noi atacuri ale rușilor care au vizat opt regiuni din estul, sudul și nordul Ucrainei. Trei persoane au fost ucise în urma loviturilor rusești.

De cealaltă parte, apărarea antiaeriană din peninsula Crimeea ocupată de ruşi a anunțat că a doborât două drone ucrainene deasupra portului Sevastopol.

În Harkov, poliţia ucraineană afirmă că a descoperit 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupaţia rusă a zonei din jurul oraşului. Unii dintre prizonieri au fost supuşi la şocuri electrice, iar altora li s-au rupt degetele.

Iar comandantul-şef al forţelor armate ucrainene a declarat că 40% din teritoriile ocupate după 24 februarie – când Rusia a lansat invazia în Ucraina – au fost eliberate în cursul anului trecut.

Cel puțin 538 de recruți ruși mobilizați au murit în 3 luni, anunță BBC Rusia, care monitorizează numărul recruților decedați de când Vladimir Putin i-a chemat sub arme.

Mișcări pe front:

  • Reporter german rănit – Un reporter german a fost rănit în timp ce transmitea de pe front agresiunea Rusiei în Ucraina.
  • Atacuri în 8 regiuni – Trei persoane au fost ucise în Ucraina în urma loviturilor rusești efectuate în ultimele 24 de ore. Potrivit oficialilor ucraineni, atacurile rusești au vizat opt regiuni din estul, sudul și nordul țării. O persoană a fost ucisă în orașul Bahmut, din estul țării, și două au fost ucise în regiunea Herson, din sud.
  • Atac în Sevastopol – Apărarea antiaeriană din peninsula Crimeea ocupată de ruşi a anunțat că a interceptat drone ucrainene după mai multe zile de atacuri ruseşti cu drone kamikaze asupra oraşelor ucrainene. Două drone ucrainene au fost doborâte deasupra portului Sevastopol.
  • Patinoar distrus – Un patinoar din orașul Druzhkivka, regiunea Donețk, a fost distrus în urma unui atac cu rachete rusești. Fedor Ilyenko, directorul general al clubului de hochei pe gheață din Donbas, a declarat că patinoarul era „mai mult decât o simplă clădire” și că găzduise turnee internaționale și competiții pentru copii.
  • Lagăre de tortură la Harkov – Poliţia ucraineană afirmă că a descoperit 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupaţia rusă a zonei din jurul oraşului Harkov, situat în estul Ucrainei. Trupele ruse au reţinut şi torturat civili în condiţii inumane în aceste lagăre, a afirmat şeful poliţiei regionale Volodimir Timoşko. Unii dintre prizonieri au fost supuşi la şocuri electrice, iar altora li s-au rupt degetele. Detalii AICI
  • Teritorii eliberate – 40% din teritoriile ocupate după 24 februarie – când Rusia a lansat invazia în Ucraina – au fost eliberate în cursul anului trecut, a declarat comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.
  • Peste 500 de recruți morți – Cel puțin 538 de recruți ruși mobilizați au murit în 3 luni, anunță BBC Rusia, care monitorizează numărul recruților decedați de când Vladimir Putin i-a chemat sub arme.
  • Vremea neașteptat de caldă din luna ianuarie îi ajută pe ucraineni deoarece reduce cererea de energie electrică din Ucraina. Sistemul a fost afectat de loviturile aeriene repetate ale rușilor. „Datorită vremii calde, consumul în Ucraina este redus. Centralele electrice produc suficientă electricitate pentru a acoperi nevoia”, a anunțat Ukrenergo pe pagina de Facebook. Cu toate acestea, compania va menține unele restricții și i-a îndemnat din nou pe ucraineni să „consume electricitatea cu înțelepciune”.

Alte informații relevante:

  • Summit la Kiev – Planificatul summit UE-Ucraina anunţat de blocul european nu va avea loc la Bruxelles, contrar informaţiilor iniţiale, ci la Kiev, a anunţat luni seară Biroul prezidenţial din capitala Ucrainei. Detalii AICI

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Statul devine contributor direct al creşterii gradului de intermediere bancară

Urmatoarea stire

Radu Paraschivescu revine, din 9 ianuarie, în emisiunea „2 Matinali și Jumătate”

Stiri pe aceeasi tema