Ziua 219: Putin a semnat decretele de recunoaştere a independenţei pentru Herson şi Zaporojie. Azi e Consiliu de Securitate la ONU

Ziua 219 de război începe cu o decizie luată de Vladimir Putin în miez de noapte. Preşedintele rus a semnat două decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie, care este un pas intermediar către anexarea oficială a acestor teritorii.

Azi Kremlinul va găzdui, de la ora 15:00, o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (est) şi Herson şi Zaporojie (sud). Primele au fost deja recunoscute oficial de Rusia în februarie, cu puţin timp înainte de începerea ofensivei în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei şi va prezida azi o şedinţă a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, în care se vor lua decizii pentru a răspunde la acţiunile ruseşti.

Tot azi, Consiliul de Securitate al ONU va vota asupra unei rezoluţii de condamnare a “referendumurilor” de anexare, un text care nu are nicio şansă de a fi adoptat din cauza dreptului de veto al Rusiei.

Mutările Rusiei

  • Decrete semnate – Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut oficial independenţa regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie, potrivit unor decrete semnate înainte ca Rusia să finalizeze anexarea lor.
  • Ceremonie fastuoasă – Vineri, la ora 15:00, va avea loc o ceremonie la Kremlin pentru oficializarea anexării celor două, precum şi a regiunilor Doneţk şi Lugansk (est), recunoscute deja din februarie. Vladimir Putin va susţine vineri cu această ocazie „un discurs important”
  • Închisoarea Rusia – Există indicii că Rusia ar putea limita circulația ucrainenilor care trăiesc în teritoriile ocupate, după ce va anunța anexarea acestora. Ucrainenii li s-a spus că de sâmbătă vor trebui să solicite un pașaport de la autoritățile de ocupare.
  • Panică de mobilizare – Mai mult de jumătate dintre ruși au simțit anxietate sau teamă după anunțul de mobilizare al lui Putin, potrivit unui nou sondaj realizat de Centrul independent Levada.

Replica Ucrainei

  • Volodimir Zelenski susţine în continuare că Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei: “Repet pentru toată lumea din această ţară: Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei. Rusia se va anexa la catastrofa pe care a adus-o pe teritoriul ocupat al ţării noastre. (…) Invadatorul umple teritoriul ocupat al Ucrainei cu morminte, dar şi pe teritoriul Rusiei sunt tot mai multe morminte.”
  • Tot Zelenski spune că forţele ruse au provocat un alt atac asupra civililor din Nikolaiev şi bombardamente la Harkov şi în Donbas.
  • Vineri are loc o şedinţă specială a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, convocată pentru a reacţiona la anunţurile Rusiei privind anexările celor 4 regiuni. Consiliul include, printre alţii, comandantul şef al forţelor armate, miniştrii Apărării, de Externe şi prim-ministrul, precum şi şeful Serviciului de Securitate ucrainean.

Consiliu de Securitate la ONU

  • O nouă rezoluţie fără şanse – Consiliul de Securitate al ONU va vota azi asupra unei rezoluţii de condamnare a “referendumurilor” de anexare din cele 4 regiuni ucrainene, un text care nu are nicio şansă de a fi adoptat din cauza dreptului de veto al Rusiei. Proiectul elaborat de SUA şi Albania lansează un apel tuturor statelor şi altor organizaţii “să nu recunoască o presupusă anexare”.
  • Ce fac China şi India? – Va fi examinată cu atenţie mai ales poziţia Chinei, acuzată uneori de occidentali de a fi prea conciliantă cu Rusia. Poziţia Indiei va fi, de asemenea, urmărită îndeaproape. Cele două ţări s-au abţinut în februarie, după lansarea invaziei, când Rusia şi-a folosit dreptul de veto în Consiliu la o rezoluţie denunţând “agresiunea” sa asupra Ucrainei.
  • Problema Nord Stream – Apoi, va avea loc la ONU altă discuţie privind scurgerile descoperite la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Exclusiv. Majorare importantă pentru toți angajații Uzinei Dacia!

Urmatoarea stire

Mesaje La mulți ani pentru mătușa

Stiri pe aceeasi tema

Frăția doctoratelor | Contributors

            Ceea ce știm despre doctoratele d-lor Ciucă și Bode ne surprinde în mod special deoarece e vorba…