Ziua 218. Ucraina a cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk. Moscova pregătește festivități pentru anexări

În ziua 218 de război continuă pregătirile în Rusia pentru anexarea unor bucăți din Ucraina în urma așa-ziselor referendumuri.

Vladimir Putin va organiza vineri o ceremonie în care va anunța oficial decizia de a anexa cele 4 zone ale Ucrainei: Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson. Au fost instalate deja ecrane video uriașe, cu panouri publicitare pe care scrie „Donețk, Lugansk, Zaporojie, Herson – Rusia!”, și Kremlinul a anunțat și ce sumă alocă pentru „noile teritorii”.

Zelenski avertizează însă că Ucraina nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului și a convocat o ședință de urgență.

Între timp, rușii mobilizați sunt trimiși la „antrenament” direct pe front, în timp ce granițele au fost închise pentru bărbații vizați de recrutare, iar tot mai multe femei ies la proteste. Un sondaj realizat în Rusia arată că doar 23% dintre ruși au simțit „mândrie pentru patria mamă” când au auzit că Putin ordonă mobilizarea. Restul au simțit anxietate, teamă, indignare și depresie.

Pe front, bombardamentele rușilor continuă, dar și contraofensiva forțelor ucrainene. Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

În ce privește aliații, SUA au anunțat că dublează numărul de sisteme de rachete HIMARS trimise în Ucraina.

Mișcări pe front

 • Atac la Zaporojie – Rușii acuză că o dronă ucraineană a atacat unul dintre reactoarele de la centrala nucleară de la Zaporojie.
 • Schimb nou de prizonieri – Kievul a anunțat încă un schimb de prizonieri în cadrul căruia a adus acasă 4 ofițeri de marină și doi civili.
 • Bombardamente în Sumî – Rușii au bombardat regiunea Sumî, a declarat guvernatorul Dmitro Zhivitski. Ar fi fost folosite și drone, a spus el. În urma bombardamentelor, două case și o linie electrică au fost avariate. Nu au existat victime civile.
 • Contraofensiva Ucrainei – Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au ucis miercuri 18 soldați ruși și au distrus două tancuri, trei drone și șase vehicule blindate.
 • Rachete rusești doborâte – Forțele ucrainene au doborât 4 rachete rusești în Zaporojie, a anunțat Comandamentul aerian „Est” al Ucrainei.
 • Mai multe rachete HIMARS – Statele Unite au anunțat că dublează numărul de sisteme de rachete HIMARS trimise în Ucraina ca parte a unui nou pachet de ajutor militar în valoare de 1,1 miliarde de dolari.
 • Încă un oraș recuperat – Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei, relatează AFP. Cea mai mare parte a oraşului Kupiansk, un nod feroviar strategic, a fost recucerită la începutul acestei luni.

Ce se mai întâmplă cu anexările

 • Ceremonie de anexare – Vladimir Putin va organiza vineri o ceremonie în care va anunţa oficial anexarea celor 4 zone ale Ucrainei, unde au fost organizate referendumuri. Voturile au avut loc în două regiuni din est, Lugansk și Donețk, și în Zaporojie și Herson în sud. ”O ceremonie de semnare a unor acorduri cu privire la intrarea unor noi teritorii în Federaţia Rusă va avea loc mâine, la ora locală 15.00 (şi ora României), la Kremlin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Au fost instalate deja ecrane video uriașe, cu panouri publicitare pe care scrie „Donețk, Lugansk, Zaporojie, Herson – Rusia!”.
 • Bani pentru anexări – Kremlinul a anunțat că alocă 3,3 miliarde de ruble (aprox 53 de milioane de euro) pentru a susține și integra noile teritorii anexate.
 • Zelenski avertizează – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Ucraina nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru. “Principala noastră sarcină acum este să coordonăm acţiunile cu partenerii ca răspuns la referendumurile false organizate de Rusia şi la toate ameninţările conexe. Nu este 2014. Totul este clar pentru toată lumea. Şi cu siguranţă vor fi acţiuni”, a declarat Zelenski.
 • Ședință de urgență la Kiev – Zelenski a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate vineri, când Putin va anunța deciziile de anexare.

Situația mobilizărilor

 • Granițe închise parțial – Rusia nu mai eliberează paşapoarte persoanelor mobilizate la război în Ucraina.
 • Antrenamente pe front – Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că cetățenii mobilizați au început antrenamentele lângă zonele de luptă, ca răspuns la acuzațiile că sunt trimiși pe front fără niciun fel de antrenament.
 • Medicii chemați la arme – Medicii de la spitalele de stat din Moscova au început să primească ordine de mobilizare, inclusiv cei de la Spitalul Clinic Central, administrat de Kremlin.
 • Protestul femeilor – În Kizil, femeile au ieșit pe stradă să protesteze față de mobilizare, dar au fost rapid dispersate de poliție. În jur de 20 de femei au fost arestate.
 • Mobilizarea i-a speriat pe ruși – Un sondaj publicat de Centrul Levada arată că 47% dintre ruși au simțit anxietate și frică la anunțul mobilizării parțiale. 13% au simțit indignare, 11% depresie și 23% mândrie pentru Rusia.
 • Câți au reușit să plece – Peste 200.000 de persoane au plecat din Rusia în Georgia, Kazahstan şi Uniunea Europeană de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat ”mobilizarea parţială”, pe 21 septembrie, arată datele oficiale din mai multe ţări, relatează CNN.

Situația de la Nord Stream

 • Încă o scurgere de gaz – Garda de Coastă suedeză a anunțat că a descoperit o a patra scurgere de gaz la conductele Nord Stream. „Două din aceste 4 scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a spus Jenny Larsson, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă suedeze.
 • NATO avertizează, în legătură cu sabotajul asupra Nord Stream, că “orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va atrage o reacție unită și determinată din partea Alianței”. ”Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite şi iresponsabile”, a menţionat Consiliul Nord-Atlantic într-o declaraţie.
 • Poluare uriașă – Metanul care iese din magistrala Nord Stream ar putea reprezenta una dintre cele mai mari scurgeri de gaze din toate timpurile, spun cercetătorii. Cantitatea scursă până acum în urma exploziilor subacvatice produse duminică și luni este neclară, însă pe baza volumului de gaze existent într-una dintre conducte, raportat anterior, cercetătorii au calculat inițial că aceasta ar putea varia între 100.000-350.000 de tone de metan.

Sancțiuni

 • Finlanda închide granița pentru turiștii ruși – Finlanda își va închide granița pentru turiștii ruși de la miezul nopții, ora locală, ceea ce va duce la o scădere semnificativă a traficului transfrontalier, a anunțat joi guvernul finlandez. Intrarea pentru vizite familiale, precum și pentru muncă și studii, va fi în continuare permisă, a adăugat el.

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Scene dramatice pentru o femeie din Capitală. A fost abuzată de un fost deținut într-o scară de bloc

Urmatoarea stire

Lista de produse de papetarie de care firma ta are nevoie

Stiri pe aceeasi tema