Ziua 209. Rușii și-au mutat submarinele din Sevastopol, Erdogan anunță un progres ”semnificativ” în acest război

Ucraina a intrat în ziua 209 de război, iar trupele sale au avansat spre est în teritoriile recent abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potențial asalt asupra forțelor ruse în Donbas.

Într-un semn de nervozitate, liderul separatist din Doneţk a cerut organizarea de urgență a unor referendumuri pentru ca regiunea să devină parte a Rusiei.

Și apar noi dovezi ale torturii. Lângă Izium, aproximativ 146 de cadavre au fost deja exhumate. Unii dintre morţi au semne de moarte violentă, existând cadavre cu mâinile legate şi semne de tortură.

Occidentul continuă să sprijine Ucraina. Premierul Liz Truss promite sprijin militar pentru Ucraina de 2,3 miliarde de lire sterline în 2023, iar SUA i-ar putea oferi tancuri.

Mișcări pe front

 • Ucraina avansează – Ucraina a anunțat că trupele sale au avansat spre est în teritoriile recent abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potențial asalt în Donbas. “Ocupanții sunt în mod clar în panică”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
 • Se cere referendum – Liderii ”republicilor” separatiste proruse autoproclamate Doneţk şi Lugansk anunţă că îşi unesc eforturile şi cer organizarea de urgenţă a unui referendum de anexare la Rusia cât mai rapid, în care este vizată şi regiunea Herson. Denis Puşilin, liderul ”republicii” de la Doneţk, şi-a îndemnat omolodul din Lugansk, pe Leonid Pasecinik, la o acţiune comună în acest sens.
 • Explozii la Doneţk – 13 persoane au fost ucise şi altele rănite într-o serie de explozii în oraşul Doneţk, condus de separatişti, în estul Ucrainei, potrivit primarului acestui oraş susţinut de Rusia. Alexei Kulemzin a dat vina pe tirurile “punitive” ale obuzelor ucrainene, pentru aceste decese. Nu există niciun comentariu din partea oficialilor ucraineni. Doneţk este controlat de autorităţile apropiate Rusiei, din 2014.
 • Dovezi ale torturii – Aproximativ 146 de cadavre ale celor care au murit în urma torturii şi a bombardamentelor ruseşti au fost deja exhumate în apropiere de Izium, a anunțat Oleg Siniehubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov. “Unii dintre morţi au semne de moarte violentă, existând cadavre cu mâinile legate şi semne de tortură”.
 • Wagner recrutează infractori – Grupul de mercenari Wagner, companie militară privată rusă, încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori condamnaţi pentru a lua parte la războiul Rusiei din Ucraina, dar mulţi refuză să se alăture, a declarat luni un înalt oficial al apărării americane.
 • Nu sunt șanse de pace – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu se întrevăd pentru moment perspective pentru o rezolvare politico-diplomatică a situaţiei din Ucraina. ”În acest moment, astfel de perspective nu se întrevăd”, declarat Peskov.
 • Rușii își mută submarinele – Marina rusă mută submarinele din Sevastopolul ocupat în Rusia, a anunțat Ministerul Apărării din Marea Britanie.
 • Barjă scufundată – Forțele ucrainene spun că au scufundat o barjă militară rusească pe râul Dnipro, în regiunea Herson. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că barja era încărcată cu personal militar, echipament și arme.
 • Schimb de prizonieri – Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord în vederea efectuării unui ”schimb de 200 de prizonieri”, anunţă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. El a precizat că este vorba despre un progres ”semnificativ” în acest război.

Arme pentru Ucraina

 • Tancuri din SUA – SUA ar putea oferi Ucrainei tancuri, în viitor, însă nu reprezintă o opţiune pentru o luptă imediată din cauza problemelor legate de instruire, întreţinere şi sprijin, potrivit unui înalt oficial militar american. “Ne uităm la forţele armate ucrainene în ansamblu şi luăm în considerare pentru viitor de ce capacităţi vor avea nevoie şi cum pot SUA şi aliaţii noştri să sprijine Ucraina în construirea acestor capacităţi”, a declarat oficialul.
 • Bani din Marea Britanie – Premierul britanic Liz Truss s-a angajat să acorde asistenţă militară Ucrainei în valoare de cel puţin 2,3 miliarde de lire sterline în 2023, pentru a o ajuta să se apere de invazia rusă iniţiată de preşedintele Putin.
 • Arme și din Germania – Armata germană va furniza Ucrainei încă patru obuziere Panzer 2000 şi un pachet de muniţie suplimentar, a anunţat Ministerul Apărării. Livrarea va fi începută imediat. Obuzierele autopropulsate sunt arme de artilerie grea cu o rază de acţiune de până la 40 km.

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Coronavirus în România, 20 septembrie. Peste 2.300 de cazuri şi 16 decese, în ultimele 24 de ore

Urmatoarea stire

INTERVIU Copii luați de lângă părinți ”pentru că erau îndemnați să meargă la biserică”. Robert Sihiartău acuză abuzuri ale autorităților germane în cazul Furdui

Stiri pe aceeasi tema