Zile libere 2022

In anul 2022 sunt 15 sarbatori legale / zile libere, dintre care 9 sunt in timpul saptamanii iar 6 in weekend.

DataZiuaSarbatori legale
1 ianuariesambataAnul Nou
2 ianuarieduminicaAnul Nou
24 ianuarieluniZiua Unirii Principatelor Romaniei
22 aprilievineriVinerea Mare
24 aprilieduminicaPaste
25 aprilieluniPaste
1 maiduminicaZiua Muncii
1 iuniemiercuriZiua Copilului
12 iunieduminicaRusalii
13 iunieluniRusalii
15 augustluniAdormirea Maicii Domnului
30 noiembriemiercuriSfantul Andrei
1 decembriejoiZiua Nationala a României
25 decembrieduminicaCraciunul
26 decembrieluniCraciunul

Zilele libere si Sarbatori legale

Conform prevederilor legale in vigoare, angajatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele considerate libere vor fi platiti dublu pentru acea zi.

In fiecare an conform codului munci, angajatii din Romania se bucura de 15 sarbatori legale. Sarbatorile legale in România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucratoare, acele zile ce nu cad in weekend.

Fata de alte tari europene, Romania se afla la coada clasamentului in ceea ce priveste zilele de odihna pentru angajati. In ultimii ani insa, lista sarbatorilor oficiale a fost marita, fiind adaugata Vinerea Mare ca zi libera. Pe langa aceasta zi libera, angajatii romani vor dispune de inca o zi libera din anul 2023 de 1 Martie, cu ocazia careia se propune promovarea traditiilor de Martisor prin manifestari educative culturale si artistice, care vor avea ca simbol culorile specifice: alb si rosu.

In zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza, cu exceptia unitatilor sanitare si a celor de alimentatie publica, precum si a unitatilor in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita procesului de productie sau specificului activitatii. Angajatii care lucreaza in astfel de unitati au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator, acordat in urmatoarele 30 de zile.