Zelenski se va putea adresa Adunării Generale a ONU, în mod excepțional, în pofida opoziției Rusiei


Statele membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) au votat, vineri, să facă o excepție pentru a-i permite liderului ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze săptămâna viitoare Adunării Generale prin videoconferință, în ciuda opoziției Rusiei, relatează The Guardian citând AFP.

Dintre cele 193 de state membre ale ONU, 101 au votat în favoarea propunerii ca lui Zelenski să i se permită să trimită „o declarație preînregistrată” în loc de a se adresa de la tribuna Adunării Generale, așa cum se cere de obicei. Șapte membri au votat împotriva propunerii, inclusiv Rusia. 19 state s-au abținut.

Începând de marți, aproximativ 150 de lideri mondiali se vor adresa Adunării Generale a ONU, la New York. Liderilor mondiali li s-a permis să vorbească prin videoconferință în 2020 și în 2021, din cauza pandemiei de COVID-19, dar anul acesta evenimentul a revenit la prezența fizică, așa că pot lua cuvântul doar cei prezenți.

Peste 50 de state, printre care Statele Unite, Franța, Coreea de Sud și Turcia, au înaintat o propunere pentru a face o excepție pentru Zelenski.

Textul a evidențiat situațiile în care liderii „nu pot participa personal la reuniunile Adunării Generale din motive independente de voința lor, din cauza unei invazii străine în curs de desfășurare, a unei agresiuni, a unor ostilități militare”.

Cei care s-au pronunțat “pentru” au decis „că Ucraina poate prezenta o declarație preînregistrată a șefului său de stat”, care va fi difuzată în timpul dezbaterii generale. Decizia menționează, totuși, că excepția nu constituie un precedent pentru dezbaterile viitoare.

Un amendament introdus Belarus, aliatul Rusiei, care ar fi permis tuturor liderilor ce nu pot să vină personal la New York să trimită un mesaj preînregistrat, a fost respins cu 67 de voturi “împotrivă”, 23 “pentru” și 27 de abțineri.

Discursul pe care Ucraina ar trebui să îl țină în cadrul Adunării Generale a ONU este programat pentru după-amiaza zilei de 21 septembrie, dar este probabil să fie efectuate modificări din cauza faptului că mulți lideri mondiali se vor deplasa luni la Londra, pentru a participa la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Citeste continuarea pe www.libertatea.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Rulouri de bacon cu caramel

Urmatoarea stire

Bloomberg: Rusia are clienți doar pentru aproximativ 50% din petrolul Rusiei, refuzat de UE

Stiri pe aceeasi tema