Zelenski afirmă că armata ucraineană a eliberat 6.000 de kilometri pătrați din teritoriul țării, de la începutul lunii septembrie


Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că forțele ucrainene au recucerit 6.000 de kilometri pătrați de teren în estul și sudul țării de la începutul lunii, în timp ce a făcut apel la o mai mare presiune internațională pentru izolarea Rusiei, relatează CNN.

Potrivit analiștilor, cei 6.000 de kilometri pătrați ar însemna aproape 10% din teritoriul pierdut de la începutul ofensivei ruse, în luna februarie, și până acum.

În mesajul său video zilnic, Zelenski a întrebat: „De ce poate [Rusia] să ducă războiul cu atâta cruzime și cinism? Există un singur motiv – presiunea insuficientă asupra Rusiei. Răspunsul la teroarea acestui stat este insuficient”.

O soluție, a precizat liderul de la Kiev, o reprezintă „creșterea ajutorului acordat Ucrainei și, mai ales, accelerarea furnizării de sisteme de apărare aeriană”.

„Încă nu există o recunoaștere oficială a Rusiei ca stat sponsor al terorismului. Cetățenii statului terorist pot merge în continuare în Europa pentru a se odihni și a face cumpărături, pot obține în continuare vize europene și nimeni nu știe dacă printre ei se află călăi sau criminali care tocmai s-au întors de pe teritoriul ocupat al Ucrainei”, a declarat Zelenski.

Unele țări europene au interzis acordarea de vize turistice rușilor, dar majoritatea nu.

Zelenski a mai afirmat că Rusia este de vină pentru „teroarea energetică”. “Locuitorii din multe țări din întreaga lume suferă din cauza creșterii dureroase a prețurilor la resursele energetice – la electricitate, la căldură. Rusia face acest lucru în mod deliberat. Destabilizează în mod deliberat piața gazelor din Europa”, a susținut liderul ucrainean.

„Ieri și astăzi, armata rusă a lovit infrastructura energetică ucraineană. Sute de mii de ucraineni s-au trezit în întuneric – fără electricitate. Case, spitale, școli, infrastructură comunală… Rachetele rusești au lovit tocmai acele obiective care nu au absolut nimic de-a face cu infrastructura Forțelor Armate ale țării noastre”, a adăugat Zelenski.

Președintele a descris atacurile asupra aprovizionării cu energie electrică a Ucrainei ca fiind „un semn al disperării celor care au inventat acest război. Acesta este modul în care ei (rușii, n.r.) reacționează la înfrângerea forțelor lor în regiunea Harkov”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Citeste continuarea pe www.libertatea.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Război în Ucraina, ziua 202. Armata ucraineană a bombardat un post de frontieră rus

Urmatoarea stire

Radu Ciuceanu, fost deținut politic şi fondator al AFDPR, a murit

Stiri pe aceeasi tema