Zeci de mii de oameni asistă în tăcere la funeraliile fostului papă Benedict al XVI-lea. Trupul va fi închis în trei sicrie

Sicriul cu trupul fostului Suveran Benedict al XVI-lea a fost scos din Bazilica Sfântul Petru în sunet de clopote și depus în faţa zecilor de mii de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, transmite Reuters. O dată ce sicriul a fost așezat, aplauzele s-au făcut auzite pe vasta esplanadă în semn de respect pentru Benedict al XVI-lea, considerat un erou pentru conservatorii romano-catolici. Este singurul papă care a abdicat, în ultimii 600 de ani. Ceremonia este oficiată de papa Francisc.

Mulţimile de oameni au început să sosească în piaţa de la Vatican încă din cursul nopții, de la ora locală 4:00 (3:00 GMT), cu cinci ore şi jumătate înainte de ceremonia de înmormântare.

Pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului au fost comasate peste 1.000 de forţe italiene de securitate. Spaţiul aerian din regiunea Sfântului Scaun a fost închis joi, iar drapelele din Italia au fost coborâte în bernă.

Printre persoanele care participă la înmormântare se numără şi germani în ţinute tradiţionale bavareze, regiunea în care s-a născut Joseph Ratzinger – aşa cum era numit Benedict al XVI-lea înainte de a deveni papă.

Papa emerit Benedict al XVI-lea, un teolog de renume mondial, a încetat din viaţă la 95 de ani, în ajunul Anului nou, într-o mănăstire din grădinile Vaticanului unde s-a mutat după ce a devenit primul pontif în 600 de ani care a abdicat, deschizând calea pentru alegerea papei Francisc, un lider reformist, mai practic.

Funeraliile fostului papă Benedict al XVI-lea. Foto: Vatican Media

“Chiar dacă la vârsta noastră eram doar copii când era papă, el şi-a lăsat amprenta”, a declarat pentru Reuters Xavier Mora, un spaniol în vârstă de 24 de ani care studiază teologia la Roma şi a venit în Piaţa Sfântul Petru alături de colegi seminarişti.

“Îi studiem teologia de trei ani şi deşi nu l-am cunoscut personal avem o mare afecţiune şi stimă pentru el”, a spus studentul.

Trupul fostului papă a fost expus public până miercuri seara, apoi a fost plasat într-un sicriu simplu din lemn de chiparos. Un text conţinând un text despre papalitatea lui Benedict al XVI-lea, alături de alte obiecte printre care se numără monede de la Vatican bătute în timpul domniei lui, au fost de asemenea introduse în sicriu. În textul referitor la papalitatea sa, redactat în latină pe trei pagini, se menţionează că papa emerit “a luptat cu fermitate” împotriva abuzurilor sexuale comise de clerici din Biserica Catolică.

După ceremonia funerară, sicriul va fi transportat înapoi în interiorul bazilicii şi plasat într-un înveliş din zinc înainte de a fi închis într-un alt coşciug din lemn.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Deoarece Benedict al XVI-lea nu mai era şef de stat la momentul morţii, doar două ţări, Italia şi Germania, ţara sa natală, au trimis delegaţii oficiale, joi, la Vatican. Alţi lideri, inclusiv regele şi regina Belgiei şi aproximativ 13 şefi de stat sau de guvern, vor participa la eveniment în nume personal. Majoritatea ţărilor sunt reprezentate de ambasadorii lor la Sfântul Scaun.

O prezenţă oficială departe de cea observată la ultima înmormântare papală din 2005, când zeci de regi, preşedinţi şi prim-miniştri s-au alăturat unui număr de peste un milion de persoane care au inundat străzile Vaticanului pentru a-i aduce ultimul omagiu carismaticului predecesor al papei Benedict, papa Ioan Paul al II-lea.

În ultimele trei zile, aproape 200.000 de persoane au păstrat un scurt moment de reculegere lângă trupul lui Benedict al XVI-lea.

La cererea sa, papa emerit Benedict al XVI-lea va fi îngropat într-o criptă din grotele Vaticanului unde a fost înhumat papa Ioan Paul al II-lea, sub Bazilica Sfântul Petru. Răposatul papă polonez, care a încetat din viaţă în 2005 la vârsta de 85 de ani, a fost transferat în partea superioară a bazilicii după beatificarea sa în 2011.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, l-a descris miercuri pe predecesorul său drept un mare comunicator al credinţei. “Fie ca el să ne ajute să redescoperim în Hristos bucuria de a crede şi speranţa de a trăi”, a adăugat papa Francisc în Aula Paul al VI-lea de la Vatican, la doar câteva zeci de metri de locul în care credincioşii îi aduceau un ultim omagiu fostului papă Benedict.

Editor : D.D.

Citeste continuarea pe www.digi24.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

„Să luați atitudine când imixtiunile politice pun în pericol independența justiției”

Urmatoarea stire

Vinul din Bulgaria, o tradiţie de peste o mie de ani. Principalele regiuni viticole şi cele mai bune vinuri bulgăreşti

Stiri pe aceeasi tema