Vladimir Putin se întâlnește azi cu Xi Jinping, președintele Chinei

Vladimir Putin, președintele Rusiei, se întâlnește joi cu Xi Jinping, liderul din China, întâlnire despre care Kremlinul spune că va avea o „semnificație deosebită”. Cei doi vor discuta despre Ucraina, Taiwan și alte subiecte în întâlnirea care are loc în Uzbekistan.


In articol:


Vladimir Putin și președintele Chinei, Xi Jinping, se întâlnesc joi în Uzbekistan pentru un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului, în pline tensiuni exacerbate de războiul din Ucraina, comentează AFP.

Cine mai participă la summit-ul din Uzbekistan

Alături de Xi Jinping şi Vladimir Putin mai participă la summit-ul din oraşul Samarkand liderii Indiei, Pakistanului, Turciei, Iranului şi altor ţări pentru un summit de două
zile al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO).

Citeste si: Zelenski, implicat într-un accident de mașină

Conflictul din Ucraina, situaţia din Afganistan sau chiar tulburările care au zguduit mai multe ţări din Asia Centrală în ultimele luni ar trebui să fie printre principalele subiecte abordate la summit.

Alianță anti-Occident

Summit-ul propriu-zis va avea loc vineri, dar întâlnirea bilaterală dintre Vladimir Putin și preşedintele chinez se petrece joi și va fi punctul central de interes, cele două ţări fiind în centrul unor crize diplomatice internaţionale.

Întâlnirea celor doi lideri are un caracter de sfidare la adresa Statelor Unite, care au preluat conducerea sancţiunilor împotriva Moscovei şi sprijinului militar acordat Kievului şi care au stârnit furia Beijingului

prin vizita mai multor oficiali americani în Taiwan.

Xi Jinping, prima vizită internațională

Pentru Putin, care încearcă să accelereze un pivot spre Asia în faţa sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, acest summit este ocazia de a arăta că Rusia nu este izolată pe scena mondială, scrie Agerpres.

Xi, care efectuează în Asia Centrală prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei de coronavirus, îşi poate consolida statura de lider de prim-plan înaintea congresului Partidului Comunist Chinez din octombrie, în cursul căruia vizează inedit al treilea mandat.

Speranțe pentru Rusia legate de ajutorul din partea Chinei

“Organizaţia de Cooperare de la Shanghai oferă o alternativă reală la structurile orientate spre Occident”, a declarat presei marţi consilierul diplomatic al Kremlinului Iuri Uşakov.

Este “cea mai mare organizaţie din lume, care cuprinde jumătate din populaţia planetei” şi acţionează pentru o “ordine internaţională justă”, a adăugat el.

„Întâlnirea va fi un semnal politic puternic al sprijinului Chinei”, spune Marcin Kaczmarski, lector în studii de securitate la Universitatea din Glasgow.

Citeste si: Putin, încolțit, reia dialogul cu Occidentul. A vorbit 90 de minute la telefon cu cancelarul Germaniei

„Dar nu sunt sigur dacă se va traduce în rezultate tangibile pentru Rusia în termeni financiari”.

China a sprijinit aventurismul militar al lui Putin în Ucraina – refuzând să-l descrie drept o „invazie” și acuzând expansionismul NATO pe care și Moscova îl folosește pentru a-și justifica acțiunile.

Citeste si:  Descoperire incredibilă în regiunea Harkov după alungarea forțelor ruse

Ponderea companiilor chineze în Rusia, în special a firmelor de tehnologie și a producătorilor de automobile, a crescut pe măsură ce firmele occidentale au părăsit în masă țara estică.

În luna mai, Rusia a depășit Arabia Saudită pentru a deveni principalul furnizor de petrol al Chinei, trimițând 8,42 milioane de tone de petrol, comparativ cu 5,42 milioane în februarie.

Cu toate acestea, Kaczmarski susține că aceste mișcări sunt răspunsuri organice la forțele pieței și nu a existat niciun aflux de investiții de stat, împrumuturi și capacități de producție pentru a semnala sprijinul total din partea factorilor de decizie chinezi.

Campania militară șocantă a Rusiei i-a surprins și i-a iritat probabil pe liderii chinezi, spune analistul geopolitic citat de Time.

Beijingul s-a abținut, de asemenea, să nu trimită Rusiei arme care ar putea-o lăsa vulnerabilă la sancțiunile occidentale suplimentare, în timp ce propria sa economie se frământă din cauza politicii “zero COVID” tot mai greu de suportat.

Citeste continuarea pe www.stirilekanald.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Sfârșitul operațiunii speciale, începutul războiului? Kremlinul testează cât de pregătiți sunt rușii pentru mobilizarea generală

Urmatoarea stire

Ea este tânăra care a găsit o mică avere într-un bancomat din Târgu Mureş şi este acum căutată de Poliţie

Stiri pe aceeasi tema