Vladimir Putin, comparat cu Sauron după ce a oferit 8 inele de aur unor lideri din fosta URSS. Reacţia Kremlinului


În urma unui summit la Sankt Petersburg al Comunităţii Statelor Independente (CSI), o alianţă a mai multor foste republici sovietice, Vladimir Putin a înmânat marţi nouă inele de aur cu inscripţia “La mulţi ani 2023” şi emblema CSI. Câte un inel a fost înmânat celor opt şefi de stat din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, iar cel de-al nouălea a fost păstrat de Vladimir Putin.

Aproape instantaneu şi inevitabil a apărut în spaţiul public paralela cu cartea “Stăpânul Inelelor” a lui J.R.R. Tolkien, în care Sauron, le dă nouă inele conducătorilor oamenilor, care devin apoi servitorii săi. Diferenţa este că, în roman, Sauron creează în secret încă un inel – inelul unic – care-i permite să le controlzeze pe toate celelalte.

Dmitri Peskov: “Un simplu suvenir”

Politoloaga rusă Ekaterina Schulmann apreciază, pe Telegram, că aceste nouă inele sunt o “glumă” făcută în mod cât se poate de “conştient” de liderul de la Kremlin. Ea notează că emblema CSI de pe aceste inele aminteşte de forma “Ochiului lui Sauron” din adaptarea hollywoodiană a cărţii.

Jurnalistul Dmitri Drize subliniază, mai puţin entuziast, la postul de radio Kommersant FM, că ideea unei “comunităţi a inelului” între cei nouă lideri “nu este cu adevărat subiectul nostru, având în vedere circumstanţele actuale”. În realitate, disensiuni importante îi despart pe şefii de stat din CSI, mai ales pe lideri armean Nikol Paşinian şi azer Ilham Aliev, care se opun în problema enclavei separatiste azere Nagorno Karabah. Dmitri Drize notează că numai preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, unul dintre puţinii aliaţi clari ai lui Vladimir Putin în Războiul său din Ucraina, a fost văzut cu inelul pe deget.

Marţi seara, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a vrut să pună capăt interpretărilor. “Este pur şi simplu un suvenir de Anul Nou. Nu e nimic special în asta”, a declarat el. Peskov a precizat însă că Putin nu-şi va purta inelul de aur. De la începutul ofensivei Kremlinului în Ucraina, guvernul ucrainean compară cu regularitate Rusia cu “Mordor”, regatul lui Sauron, iar pe militarii ruşi cu “orcii”, soldaţii lui Sauron. Critici ai Kremlinului, mai ales în Ucraina, îl compară pe Putin cu Gollum – un personaj corupt de inelul unic -, iar pe Zelenski cu Frodo – care decide să ia inelul unic ca povară pentru a se duce să-l distrugă.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeste continuarea pe observatornews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

„Poate să joace în orice campionat din Europa”

Urmatoarea stire

Ce europeni au pensii speciale și de ce România este un caz aparte

Stiri pe aceeasi tema