VIDEO: Dietă sau stil de viață? | Radio Bucuresti FM – Radio Muzica Live Online


Cum să ne hrănim sănătos și fără să ne înfometăm? Dietă sau stil de viață? Am aflat azi, de la invitatul lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate, domnul Alin Popescu – medic primar medicină sportivă și specialist în nutriție.

Ultima lună calendaristică și începutul de an se află sub steaua abundenței culinare. Sărbătorile se țin lanț, mesele festive sunt mereu încărcate. Noi suntem oameni, deci supuși tentației. Vine, însă, momentul bilanțului. Cu el vin și noile rezoluții. Cea aflată sub lumina reflectoarelor este sănătatea. Asta implică găsirea soluțiilor salvatoare și aș menționa aici câteva: dieta de 10 zile, de 13 zile, cu varză, cu supă sau hiperproteică. Soluțiile acestea miraculoase sunt însoțite de multă frustrare și de celebrul efect yo-yo și nu sunt recomandate.

Ca să pornești pe drumul bun, ai nevoie de timp, de voință și de motivație.

„Motivația rămâne, de foarte multe ori, un catalizator al aspectelor care țin de voință. Că, practic, tu poți să voiești în multe direcții, să poți să faci lucrul ăsta, dar îți trebuie motivația ca să poți să mergi mai departe. Motivația aș duce-o în două sau trei direcții.

Prima ar fi  motivația medicală – hipercolesterolemie,  dislipidemii de tot felul, glicemii crescute, hemoglobina glicată mare în perspectivă, gama GT care îți arată excesul de alcool.

A doua motivație, al doilea aspect este imaginea, care în zilele noastre, din păcate, contează foarte mult. Eu nu sunt foarte fericit cu stilul ăsta de abordare. Pentru că cel puțin în rândul reprezentantelor sexului frumos, să spun așa, în primele 3 decade de viață există aproape o tendință spre cașexie, adică se dorește a fi atât de slab, că se ajunge în zona de patologic, spre obsesie.

Iar al 3-lea aspect e un pic extern, dar și ăsta contează, pe toate decadele de vârstă, cei din jurul tău, anturajul care te poate determina să faci o schimbare.

Motivația medicală, dorințele tale( imaginea) și  ceea ce spune anturajul pot face o tripletă sub umbrela asta a motivației, care să împingă într-un fel lucrurile mai departe și care joacă rolul de justificare a omului.” a spus Alin Popescu

Cum putem obține rezultatele dorite, fără să ridicăm nivelul de cortizol din organism, prin stresarea acestuia cu restricții dure, cu reguli făcute pentru a fi încălcate? Ne-a explicat invitatul emisiunii, Alin Popescu – medic primar medicină sportivă și specialist în nutriție.

„Abuzul alimentar făcut în perioada sărbătorilor ne face să ne gândim la modul serios că ar trebui să dăm milităria jos din pod și să instituim niște reguli minimale, dar ferm respectate, pentru că eu am trecut de frenezia tinereții în care credeam că a avea nu știu câte reguli și pe care să le respectăm  ar aduce rezultate. Mai bine să stabilim un set de reguli mai mic, dar de care să ne ținem.

Ideea nu e să ai un plan draconic, foarte bine articulat din punct de medical, din punct de vedere nutrițional, ci un plan fiabil, cu reguli minime, dar de care să te ții.”

 O altă componentă a acestui plan este și mișcarea. Nu una care să te stoarcă de puteri, dar una care să fie făcută cu consecvență, într-un ritm alert. Mersul pe jos este propunerea medicului Alin Popescu.

„Mersul pe jos, 5 kilometri pe zi, minim. Legați cel puțin doi și jumătate, deci două calupuri de 25-30 de minute de mers adevărat. Și Organizația Mondială a Sănătății recomandă 30 de minute de efort moderat pe zi, de 5 ori pe săptămână, că așa ajungi la cele 150 de minute bine știute.

Teoretic, eu aș pune minim 45 de minute pe zi, minim 6 zile pe săptămână, deci aș crește, aș dubla per total recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății privind mișcarea.”  

Dietă sau stil de viață? Lucrurile nu se împart chiar așa. Stilul de viață înglobează mai multe aspecte ale vieții, aspecte de care noi trebuie să ținem seama pentru a crea un plan coerent pentru îmbunătățirea calității vieții noastre.  Echilibrul este dat de raportul dintre cât mâncăm și cât consumăm. Altfel, obezitatea de aport bate la usă.

„Dieta e doar o parte din stilul de viață. Stilul de viață înseamnă calitatea somnului, înseamnă mișcare și include și planul alimentar. Componentă a stilului de viață, într-adevăr, poți să spui că dieta reprezintă 51 % din stilul de viață. Este o componentă ușor majoritară.

Practic, noi avem o balanță care trebuie mereu să fie în echilibru, între ceea ce aducem din punct de vedere energetic, caloric, în organismul nostru și ceea ce consumăm zi de zi, metabolismul bazal plus celelalte acțiuni ale noastre. O îndopare lipsită de un efort fizic pe măsură va determina în timp, în câteva luni, un an, obezitatea de aport ,niște kilograme care se pun, se depun indiferent de vârsta subiectului aflat în discuție, fără a exista o altă patologie medicală.” a precizat medicul Alin Popescu.

Mâncăm ceea ce cumpărăm, iar asta ar trebui să ne transforme în cumpărători smart. Este foarte important să ne facem o listă de cumpărături care să conțină alimente sănătoase, gustoase, care să ne bucure papilele gustative. Alternative pentru cele care ne pot dăuna există. Alegerile le facem nu numai pentru noi. Mai ales dacă avem copii. Ceea ce facem noi acum, îi influențează pe ei pentru viitor. Puterea exemplului personal este extrem de importantă. Alegi pentru viața ta și a copilului tău. Alege înțelept!

„Ce mâncăm? Ce cumpărăm? Trebuie să avem foarte mare grijă ce cumpărăm. Majoritatea erorilor pornește de la o listă de cumpărături prost gândită sau  de la nerespectarea ei.

Mai aud  că a găsit copilul în cămară. Cum au ajuns alea în cămară? Dacă tu ai cumpărat mere, banane și portocalele, cum a putut găsi cipsuri, pufuleți și acadele?

Putem face și greșeli. Până la urmă, nimic nu e perfect, da? Facem greșeli, dar nu la ora 10, la 11 sau la 12 noaptea. Putem să lăsăm mai larg, mai indulgent la copii, micul dejun. Dar nu le facem poftele seara sau noaptea.

Mai e și o altă altă chestie importantă și nu trebuie să o neglijăm. Exemplul propriu. Al întregii familii.  

Totul se vede, pe de o parte, stilul nostru de viață, din punct de vedere alimentar, dar pe de altă parte, se vede și stilul de viață din punctul de vedere al mișcării. Acestea au nevoie de corelare.” a mai spus Alin Popescu – medic primar medicină sportivă și specialist în nutriție.

Citeste continuarea pe www.bucurestifm.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

FOTO / Clădirea de contingență a aeroportului din Brașov este finalizată în proporție de 98%. Cum arată construcția

Urmatoarea stire

“BNR a acţionat ca un pompier piroman”

Stiri pe aceeasi tema

Incendiu în Argeș

Incendiu în Argeș. Un incendiu a izbucnit în urmă cu puțin timp în Ștefănești, la o anexă gospodărească…