VIDEO | Dan Dungaciu, despre funeraliile Reginei Elisabeta a II-a: „Londra a fost acum locul spre care s-au îndreptat toate privirile și asta i-a dat Marii Britanii o statură pe care n-a mai avut-o de multă vreme” VIDEO


Dan Dungaciu, analist de politică externă, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Geopoliticianul a afirmat că funeraliile Reginei Elisabeta a II-a au reprezentat „ultima zi în care Marea Britanie a fost în centrul atenției mondiale”. Invitatul lui Marius Tucă a precizat că acest eveniment i-a determinat pe britanici să iasă „din solipsismul laptop-ului”, în contextul în care „au stat la cozi acolo, să se îndrepte spre un simbol”.

„A fost, fără îndoială, probabil ultima zi în care Marea Britanie a fost în centrul atenției mondiale. Este clar Londra a fost acum locul spre care s-au îndreptat toate privirile și asta i-a dat Marii Britanii o statură pe care n-a mai avut-o de multă vreme. Și acesta este un lucru foarte important la nivel global, dar la nivelul vieții oamenilor ce-am descoperit cu această ocazie?

Lumea nu trăiește cu pâinea, nu trăiește nici numai cu Facebook. Lumea asta a noastră solipsistă, individualistă, obsedată de rețelele sociale, de bula în care trăiește, iată s-a ridicat de la calculator, a început facă cozi – și nu pe aici, prin sud-estul Europei, cu unii care se duc la moaște, la biserici –chiar în Marea Britanie modernă, dezvoltată, cu BBC, nu cu presa noastră.

Și au stat la cozi acolo, se îndrepte spre un simbol – simbolul acesta, care însemna o tradiție. Eadevărat, mulți au tradiții, dar nu toți și le regăsesc. Britanicii și-au regăsit această tradiție, au validat-o, acceptat-o, au ieșit din solipsismul laptop-ului și au plecat acolo și s-au uitat toți la Regină, care a devenit, din punctul acesta de vedere, realmente un simbol, pe care poate mulți o ajungă să-l regrete cu mai multă competență decât o facem astăzi”, a afirmat Dan Dungaciu.

Dan Dungaciu a precizat că zilele acestea a putut fi observată și un tip de teamă”, în contextul în care „tradiția imperiului începe să fie dezvăluită, să fie rediscutată, fără să mai ai o persoană care, practic, închidea cam toate gurile”.

„Ce am văzut zilele acestea este și un tip de teamă ce a reprezentat Regina, adică liantul acela, legătura aceea profundă și chiar o definire a britanității – dacă ea nu mai este, ce mai ține împreună acea lume diversă, care nu e doar Marea Britanie? Dacă facem un pas în urmă, vedem Tony Blair spunea: ‘Care-i destinul Marii Britanii? Ne-am pierdut imperiul, ce mai putem facem?’ – pentru că imperiul a fost pierdut mai de mult.

Și Tony Blair a spus: ‘Să stăm umăr la umăr cu americanii, iar în Europa fim importanți, ca ghidonăm politica de securitate a Europei. Ăsta-i destinul Marii Britanii’. Ei bine, a ieșit din Europa, Marea Britanie încearcă găsească alternative. Tradiția imperiului începe să fie dezvăluită, fie rediscutată, fără mai ai o persoană care, practic, închidea cam toate gurile.

Persoana Reginei Elisabeta oprea toate aceste discuții despre moștenirea imperului, cât de rău a fost imperiul, câți sclavi a avut imperiul, câtă nedreptate a făcut imperiul, câte colonie a subjugat imperiul și așa mai departe. Discuțiile acestea încă nu au apărut pentru Marea Britanie, așa cum ar fi putut apară sau cum a apărut în Statele Unite”, a precizat Dan Dungaciu.

Analistul de polică externă a afirmat că monarhia are această capacitate fabuloasă de a separa, într-un fel, națiunea și statul, de politică, de șeful guvernului”, un rol secularizat, pe care Regina „l-a jucat foarte bine”.

În Statele Unite avem, acum, o rediscutare, aproape paranoică, a istoriei Americii, cu răni adânci acolo. Dacă va începe și Marea Britanie o asemenea discuție, pentru prezența unui monarh de acest tip, care a avut o forță teribilă evite o toate spiritățile de soiul ăsta, nu mai există. 

Al doilea lucru care e iarăși important, apropo de simbolistica aceasta: monarhia are această capacitate fabuloasă de a separa, într-un fel, națiunea și statul, de politică, de șeful guvernului. Altfel spus, dacă ai o problemă cu politicienii, cu guvernanții, te duci la ei și îi înjuri – dar, statul, națiunea, istoria are un alt tip de simbolism.

Cam acesta e rolul secularizat al monarhiei, pe care ea l-a jucat foarte bine. Orice s-ar întâmpla în politică există un ceva la care, când te duci de 1 decembrie al lor, nu te apuci înjuri șeful statului sau șeful guvernului”, a menționat Dan Dungaciu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Citeste continuarea pe www.gandul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Roberta Boccia, italianca cu un trecut tumultos de la Chefi la cuțite. Concurenta a trecut prin momente tragice: ”Am fost amenințată cu moartea”

Urmatoarea stire

Tradiția coroanei, globului și sceptrului. Simbolurile puterii și guvernării monarhului, preluate de Regele Charles. Cât valorează acestea

Stiri pe aceeasi tema