(VIDEO) Aici a început povestea marelui proiect hidroenergetic din Retezat. Locul sălbatic transformat într-un ținut al apelor

Lacul Gura Apelor din Retezat a fost înființat în anii ’80, odată cu construcția uriașului său baraj de anrocamente (bolovani, stânci și argilă), înalt de aproape 170 de metri și a hidrocentralelor Retezat și Clopotiva, de pe valea Râului Mare din Hunedoara.

Peste 10.000 de români au muncit, începând din ianuarie 1975, timp de peste un deceniu, la amenajarea hidroenergetică Râul Mare Retezat, în condiții de lucru extreme.

Lucrările au avut loc într-un ținut sălbatic, aflat la peste 1.000 de metri altitudine și înconjurat de munții Țarcu, Godeanu și Retezat, ce se înalță la peste 2.000 de metri, o zonă subalpină cu climă aspră, rece și umedă și cu un relief dominat de versanți prăpăstioși, de roci masive de granit și de numeroase pârâuri repezi și învolburate.

Amenajarea hidroenergetică Râul Mare Retezat a rămas în istorie ca una dintre marile realizări inginerești din România secolului al XX-lea.

Lacul Gura Apelor din…

Citeste continuarea pe www.zhd.ro

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema