Viața actriței Angela Bassett: de la copilăria petrecută în grija unui asistent maternal, presărată cu traume rasiale, până la absolventă de Yale și prima femeie afro-americană ce a câștigat Globul de Aur


Cu talentul și și felul în care îl articulează, viața actriței Angela Bassett s-a scris pe scenele multor teatre, înainte de a-și face debutul pe marile ecrane.

Începându-și cariera cu roluri minore, ea a jucat de atunci în numeroase filme și alte producții. Unele dintre filmele ei notabile includ What’s Love Got to Do with It, 1993, care i-a adus Premiul Globul de Aur și o nominalizare la Premiile Oscar pentru cea mai bună actriță. Ea a jucat și în Malcolm X, 1992, unde a interpretat-o pe Betty Shabazz, alături de Denzel Washington, în The Jackson: An American Dream, 1992 și Notorious, 2009. Bassett a câștigat mai multe nominalizări și premii pentru abilitățile, flerul și talentul ei absolut fascinant.

Viața și copilăria actriței Angela Bassett

Părinții lui Angela Bassett au fost Betty Jane și Daniel Benjamin Bassett, care au adus-o pe lume în New York-ul anilor ‘60. Și-a petrecut majoritatea anilor copilăriei în cartierul Harlem. Cu toate acestea, după divorțul părinților ei, s-a mutat în Winston-Salem, Carolina de Nord, împreună cu sora ei mai mică, în grija unui asistent social. Ea și-a făcut studiile primare la Jordan Park Elementary School și a continuat la Disston Middle School în 1970, unde a terminat clasa a șaptea. După clasa a șaptea, s-a mutat la școala gimnazială Azalea pentru clasele a opta și a noua prin busing system (practica de a transporta elevii la școli din interiorul sau din afara districtelor lor școlare locale ca mijloc de rectificare a segregării rasiale). Bassett a câștigat interes pentru industria divertismentului și i-a plăcut să asculte Jackson 5. Era îndrăgostită de ei la acea vreme.

Împreună cu sora ei mai mică a început să interpreteze cântece ale artiștilor populari și să citească poezii pentru membrii familiei. Acea artă în alte moduri îi dezvolta abilitățile de actorie și performanța. Prin intermediul busing system, ea a ajuns și la Liceul Boca Ciega, unde a fost majoretă și a făcut parte, de asemenea, din echipa de dezbateri, guvernul studențesc, clubul de teatru și corul liceului, fiind membră a programului de pregătire pentru colegiu Upward Bound. După studii universitare, s-a înscris la Universitatea Yale în 1980, unde a absolvit cu o diplomă de licență în studii afro-americane. Și-a făcut, de asemenea, diploma de Master în Arte Frumoase la Yale School of Drama. Decizia ei de a urma cursurile de artă a întâmpinat o dispută puternică din partea surorii tatălui ei, care la acea vreme a spus că a urma un curs în teatru era o risipă. Cu toate acestea, ea a continuat și a absolvit în 1983.

viața actriței Angela Bassett
Angela Bassett alături de copiii ei

Viața și cariera actriței Angela Bassett

Angela Bassett și-a început cariera ca recepționeră la un salon de înfrumusețare și apoi ca cercetător foto. Ca studentă la arte plastice, ea a căutat oportunități în actorie și în cele din urmă a avut una la Teatrul din New York. Debutul ei în actorie a fost în filmul Black Girl a lui J.E Franklin la Second Stage Theatre. De asemenea, a avut un rol în filmul lui Ma Rainey Black Bottom, 1984 și Joe Turner’s Come and Gone, 1986. Angela Bassett a debutat în televiziune jucând un rol în filmul TV, Doubletake ca prostituată și mai târziu în F/X în 1986. După ce a câștigat o oarecare experiență în actorie, s-a mutat în Los, Angeles, California, în 1988. Acolo a avut un rol în filmul Boyz n the Hood în 1991 și Malcolm X, 1992, care a adus-o în lumina reflectoarelor. Rolul ei din Malcolm X i-a adus un premiu Image. Bassett își căpătase acum câteva rădăcini în industria cinematografică cu o imagine pozitivă; a avut și alte roluri precum Katherine Jackson în The Jackson: An American Dream, în 1992.

Deși a fost sfătuită să nu accepte rolul din cauza imaginii negative pe care Michael Jackson o avea la acea vreme, ea a insistat să-l accepte pentru că era o fană a Jackson 5 încă din copilărie. În 1993, a jucat în What’s Love Got to Do with It în rolul Tinei Turner, rol care i-a adus Globul de Aur pentru cea mai bună actriță și prima ei nominalizare la Oscar. Premiul a făcut-o prima afro-americană care a câștigat premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță – film muzical sau comedie. Basset a devenit în acest moment un nume cunoscut, iar asta a venit împreună cu alte câteva roluri.

În 1995, Angela Bassett a jucat roluri în filme precum Vampire in Brooklyn, Strange Days și Waiting to Exhale. Filmele au venit cu recenzii diverse. Dar în toate rolurile ei au avut rezultate pozitive. A jucat roluri în mai multe alte filme în anii 1990, inclusiv How Stella Got Her Groove Back, Music of the Hear și Contact. Un alt deceniu din cariera ei cinematografică a început în 2000, când ea a respins un rol din Monster Ball din cauza conținutului său sexual. În același an, a avut roluri în Supernova, Whispers: An Elephant’s Tale și Boersma și Lena. În 2002, rolul ei din The Rosa Park Story a câștigat o nominalizare la Primetime Emmy Award pentru cea mai bună actriță principală într-un miniserie sau un film. Bassett își va rezuma munca din deceniu cu un rol în Notorious, unde a interpretat-o pe Voletta Wallace, mama The Notorious B.I.G, în 2008.

Vârful carierei lui Angela Bassett

Angela Bassett va juca în următorul deceniu (anii 2010) numeroase roluri în filme precum Green Lantern, 2011, One Police Plaza, 2011, The Mountaintop, Jumping the Broom, Betty și Coretta, Malcolm X și Panther. Printre alte filme ale ei se numără thrillerul de acțiune Olympus Has Fallen, 2013, Black Nativity, în care a cântat și era prima dată când a făcut asta într-un film. Ea recunoaște că l-a mințit pe regizor pentru a obține rolul atunci când a fost întrebată dacă poate să cânte. Ea a jucat-o pe Marie Laveau, o vrăjitoare voodoo în emisiunea TV FX American Horror Story: Coven.

viața actriței Angela Bassett

Angela Bassett a câștigat o nominalizare la Premiul Primetime Emmy pentru externalizarea unei actrițe secundare într-o miniserie pentru rolul ei. Bassett a explorat alte sectoare din industria cinematografică aventurându-se în regie. Primul ei film ca regizor a fost Whitney, care s-a bazat pe viața lui Whitney Houston. Fiica lui Whitney Houston, Bobbi Kristina, a criticat-o pe Angela Bassett pentru că nu a ales-o să o interpreteze pe mama ei. Ea a folosit Twitter și a insultat-o pe Bassett, iar aceasta din urmă a recunoscut mai târziu că nu s-a gândit niciodată să aleagă pe Kristina pentru rol. În 2016, a apărut în American Horror Story: Roanoke și a regizat al șaselea episod. Rolul ei de regizor din acel episod a făcut-o a treia femeie care a regizat serialul. Basset și-a consolidat cu adevărat poziția în industria cinematografică și sunt multe alte lucruri de spus despre cariera sa.

În prezent, câștigă extrem de multă popularitate cu rolul său din filmul Black Panther: Wakanda Forever.

Viața personală a actriței Angela Bassett

Angela Bassett s-a căsătorit cu actorul Courtney B. Vance în 1997. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată la Yale School of Drama, în 1983. De atunci au fost binecuvântați cu gemenii Slater Josiah Vance și Bronwyn Golden Vance, ce s-au născut pe 27 ianuarie 2006. Bassett și soțul ei au jucat rolul principal în producția His Girl Friday, la Guthrie Theatre. Ea este o susținătoare a Royal Theatre Boys & the Girls Club din orașul ei natal St. Petersburg, Florida. Ca o formă de caritate, Angela Bassett servește ca ambasador al UNICEF SUA și participă la evenimente pentru copiii cu diabet zaharat și alții aflați în centre de plasament. În Politică, ea a susținut realegerea lui Barrack Obama și i-a susținut activ campania în 2012. De asemenea, a susținut candidatura lui Hillary Clinton pentru alegerile prezidențiale din 2016.

viața actriței Angela Bassett
Angela Bassett alături de soțul ei

Foto: Depositphotos.com

Citeste continuarea pe life.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema