Veteranul de război ajuns la vârsta de 100 de ani. Unde a luptat Gheorghe Tamaș și de ce nu a relatat nimic familiei

Unul dintre cei 15 veterani de război care mai trăiesc în județul Alba a împlinit 100 de ani. Gheorghe Tamaș s-a născut la 12 ianuarie 1923, în Daia Română.

Gheorghe Tămaș și doi elevi de la colegiul militar FOTO Cercul Militar Alba Iulia

Înregimentat în cadrul Diviziei 20 Artilerie, veteranul de război a participat în cel de al Doilea Război Mondial, în perioada 1944-1945, luptând pe frontul de Vest, ca observator. Veteranul povestește că a ajuns până în Cehoslovacia, iar experiența avută pe front a fost foarte dificilă. Fiica domniei sale crede, cu certitudine, că pe front a avut parte de experiențe dureroase, fapt ce l-a determinat să nu povestească mai nimic familiei despre război.

În ultimii ani, însă, în urma vizitelor elevilor militari și a cadrelor militare, Gheorghe Tamaș, deși nu aude bine, a răspuns la provocare și a oferit detalii despre experiența sa din război.

Astfel, își amintește și azi, cu durere în suflet, o întâmplare de pe câmpul de luptă, când un tun a explodat, pierzându-și atunci mai mulți camarazi. Amintirile războiului au rămas vii în mintea și sufletul veteranului de război. Gheorghe Tamaș citește zilnic ziarul și cunoaște tot ce se întâmplă în lume.

Veteranul, sărbătorit la vârsta de 100 de ani FOTO Cercul Militar Alba Iulia

Veteranul, sărbătorit la vârsta de 100 de ani FOTO Cercul Militar Alba Iulia

„Eu nu prea aud, dar de văzut văd bine”, spune veteranul legat de plăcerea sa de a citi zilnic ziarul. Are o gospodărie frumoasă și este îngrijit de fiica sa, doamna Maria Tamaș.

Ca în fiecare an, reprezentanții Armatei Române l-au vizitat din nou. Urările de bine și darurile alese (diplomă, cărți, tricolor, reviste, coș cu bunătăți și tort aniversar) au fost oferite lui Gheorghe Tamaș, într-un cadru oficial, organizat la Primaria comunei Daia Română, cu sprijinul edilului localității, Visarion Hăprian și a primarului municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

La eveniment au participat colonel Dumitru Nicolae Raica, comandantul Garnizoanei Sebeș, însoțit de maior Iulian Gorun, o delegație a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, formată din elev caporal Băldean Gabriel și elev caporal Cîrciu Diana, ambii din clasa a XI-a B, alături de domnul maior Cosmin Stan, precum și Cercul Militar Alba Iulia, reprezentat de doamna Petruța Pop.

Acțiunea face parte din cadrul proiectului de omagiere și aniversare „CREDINȚĂ ȘI PATRIE – Mărturisiri ale veteranilor de război”, inițiat de Cercul Militar Alba Iulia în 2017 și implementat în parteneriat cu Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul „Alba Iulia.

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Tragedie aviatică. Un avion cu 72 de pasageri s-a prăbușit în Nepal

Urmatoarea stire

Mireasa live sezonul 7. Vezi online ce se întâmplă în casa fetelor și casa băieților pe AntenaPLAY

Stiri pe aceeasi tema