Vești bune pentru șoferi! Motorina s-a ieftinit sub pragul de 7 lei pe litruVești bune pentru șoferi! Motorina s-a ieftinit sub pragul de 7 lei pe litru. Iată tot ce trebuie să știi!

Motorina s-a ieftinit sub pragul de 7 lei pe litru

Începând cu data de miercuri, motorina s-a ieftinit sub pragul de 7 lei pe litru, iar prețul benzinei a scăzut și el cu câțiva bănuți. Astfel, la stația Petrom de pe strada Dr. Herescu din sectorul 5 al Bucureștiului, motorina standard costă 6,98 lei pe litru, în timp ce la stația Lukoil din sectorul 6, motorina standard costă 6,99 lei pe litru. Restul stațiilor de alimentare mențin prețul peste această valoare, potrivit Antena3 CNN.

Este de remarcat faptul că prețurile carburanților la stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, însă cu o întârziere de câteva zile. Consiliul Concurenței a constatat acest lucru în urma unui studiu care a reanalizat modul în care modificările cotațiilor se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei, care este determinat de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Deși aceste cotații nu sunt date publice, ele tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol pe termen lung.

Când crește prețul la pompă al carburanților în România?

Astfel, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, prețurile la pompă ale carburanților în România se majorează, iar când aceste cotații scad, prețurile la pompă ale carburanților se diminuează în stațiile de alimentare. De asemenea, ajustarea prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Astfel, scăderea prețului la motorină sub pragul de 7 lei pe litru este o veste bună pentru șoferii din România, iar evoluția prețurilor la pompă este determinată în mare parte de cotațiile internaționale Platts.

 

Sursa foto: Arhivă

Citeste continuarea pe redactia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema