Vânt rece pentru cerealeNu există perspective „încurajatoare” pentru extinderea iniţiativei de export a cerealelor pe Marea Neagră în acest moment, a declarat o sursă familiară cu negocierile agenţiei ruse de presă RIA, preluată de Reuters.

Coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, a spus luni că eforturile vor continua în zilele următoare pentru a prelungi un acord ce permite exportul în siguranţă pe Marea Neagră al cerealelor ucrainene, un pact din care Rusia a ameninţat că va ieşi la 18 mai din cauza obstacolelor la exporturile sale de cereale şi îngrăşăminte.

Discuţiile „la nivel tehnic” vor continua, a declarat sursa neidentificată pentru RIA, dar când a fost întrebată despre perspectivele pentru extinderea acordului cerealelor, sursa a spus că „în acest moment nu există o perspectivă încurajatoare”.

„Îmi este greu să spun ce se va întâmpla mâine. Poate se vor face progrese, dar dacă vorbim despre astăzi, nu sunt” perspective, a declarat această sursă citată de RIA.

„Dar toţi vrem şi suntem hotărâţi să ne asigurăm că activitatea mecanismului nu se opreşte”, a adăugat ea.

Naţiunile Unite şi Turcia au intermediat acordul pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră în iulie anul trecut pentru a ajuta la abordarea unei crize alimentare globale agravate de invazia rusă a Ucrainei, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume. În acelaşi timp, ONU au convenit să ajute Moscova să-şi faciliteze propriile livrări agricole.

Deşi exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu sunt supuse sancţiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei în februarie 2022, Moscova afirmă că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au ridicat o barieră pentru livrări, aminteşte Reuters.

Foto Arhivă

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema