Valentin Naumescu: Să ne punem centurile! Începe etapa decisivă a războiului!Ucraina Rusia război 2023

Profesorul Valentin Naumescu a formulat un punct de vedere cu privire la cursul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Îl redăm mai jos:

Nu este clar dacă războiul se va termina în acest an dar este aproape sigur că următoarele 10-11 luni, adică până la sfârșitul toamnei, vor fi critice și cruciale pentru configurarea deznodământului privind apartenența teritoriilor, de o parte sau de alta.
După acest interval, adică în anii care vin, mari schimbări teritoriale nu vor mai fi posibile, decât probabil discuții privind detaliile și aranjamentele finale din sistemul relațiilor internaționale.

Chiar dacă acest conflict între Rusia și Ucraina se va prelungi în anii următori, posibil și cu ciocniri sporadice, până în noiembrie-decembrie a.c. ne va fi tuturor clar cui vor aparține teritoriile ocupate în acest moment de Rusia.
Nu trebuie să confundăm sfârșitul războiului (armistițiul) cu pacea, adică soluționarea definitivă a conflictului printr-un tratat de pace. Nu va fi pace multă vreme de acum înainte Rusia și Ucraina.

Ambele părți se pregătesc acum pentru operațiuni militare majore pe linia frontului.
Ucraina își așteaptă tancurile occidentale promise, rachetele cu rază lungă și (posibil) avioanele de luptă performante, iar Rusia își concentrează forțele pentru o nouă ofensivă majoră.

Citește și: Valentin Naumescu: Nici vorbă de negocieri cu Putin. Când se va prăbuși, Rusia o va face brusc

Este o cursă contra cronometru.

Rusia pare mai avansată cu pregătirea unei noi ofensive. Să sperăm că tancurile occidentale nu vor ajunge prea târziu.

Ce vom face noi, UE, NATO, fiecare țară în parte?

Ne vom menține unitatea și solidaritatea cu Ucraina?

Vom crește și vom grăbi ajutorul militar pentru Ucraina, respectiv sancțiunile economice împotriva Rusiei?

Cât de eficiente sunt sancțiunile economice?

Obosește opinia publică din statele vest-europene față de cauza Ucrainei?

Vom fi suficient de puternici, până la capăt?

Urmează vizita (turneul) președintelui Biden în Europa, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, la un an de la începutul invaziei.
S-ar putea să coincidă cu a doua mare ofensivă rusească în Ucraina. Dacă președintele Biden merge a doua oară de la învestire în Polonia, normal ar fi să vină și în România, în sudul Flancului Estic, în regiunea Mării Negre. SUA au deja în Congres o “Strategie la Marea Neagră” iar prezența șefului executivului american aici ar întări acest mesaj strategic ferm al SUA, într-un moment critic și crucial al războiului.

Îți recomandăm:

O nouă invazie a Rusiei este iminentă. Putin ar avea 500.000 de soldaţi pregătiţi de un nou asalt

cuvinte cheie: Ucraina Rusia război 2023

Citeste continuarea pe project-e.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema