Val De Demisii La Kiev, în Urma Scandalurilor De Corupție în Care Sunt Implicați O Serie De Oficiali


Informațiile privind corupția în înaltele funcții din Ucraina au apărut în weekend, acestea vorbind despre o serie de plăți ilicite făcute către miniștri și despre atribuirea unor contracte militare supraevaluate.

Ministrul adjunct al apărării Viaceslav Șapovalov, șeful adjunct al administrației prezidențiale ucrainene Kirilo Timoșenko și procurorul general adjunct Oleksii Simonenko se numără printre oficialii care au demisionat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni seară că au loc schimbări de personal la nivel înalt și la niveluri inferioare și că că mai mulţi responsabili oficiali ucraineni îşi vor părăsi posturile.

Cu toate acestea, scandalul ar putea diminua entuziasmul Occidentului față de guvernul de la Kiev, care are o lungă istorie de guvernare șubredă, mai ales într-un moment în care este în căutare de tancuri grele de luptă.

La sfârșitul săptămânii trecute, o investigație a unui ziar ucrainean a acuzat Ministerul Apărării de la Kiev că a semnat contracte de furnizare de alimente pentru trupele de pe front la prețuri de „două sau trei” ori mai mari decât cele obișnuite.

Suma în cauză este de 320 de milioane de euro doar în anul 2023, potrivit site-ului de știri ZN.ua.

„Chiar dacă aceste acuzații sunt nefondate… (demisiile) vor permite păstrarea încrederii societății și a partenerilor internaționali”, a transmis Ministerul ucrainean al Apărării, într-un comunicat de presă.

Duminică, ministerul condus de Oleksii Reznikov a respins acuzațiile ca fiind false, susținând că relatările apărute în presă sunt „manipulări deliberate”.

Ministerul a precizat că va demara o anchetă privind „difuzarea” de informații „înșelătoare”, care „dăunează intereselor apărării într-o perioadă specială”.

Separat, prpcurorii anticorupție l-au arestat pe ministrul adjunct al infrastructurii sub suspiciunea că a primit o mită de 367.000 de euro pentru a cumpăra generatoare la suprapreț în septembrie anul trecut, acuzație pe care oficialul ucrainean o neagă.

Furnizorul a susținut că a fost vorba de o greșeală și că nu a fost dată nicio mită.

Din nou, momentul în care sunt formulate aceste acuzații este unul extrem de delicat, în condițiile în care Ucraina este afectată de întreruperi de energie electrică pe fondul unei ierni aspre.

Scandalurile, care au provocat o undă de șoc în Ucraina, vin în contextul în care țările europene se ceartă în legătură cu trimiterea tancurilor Leopard 2 de fabricație germană în sprijinul Ucrainei, acestea fiind unele dintre principalele vehicule blindate ale armatelor țărilor din Europa.

Reporterilor din România li s-a interzis să-i pună întrebări lui Nehammer, în timpul vizitei în Bulgaria, acuză un jurnalist TVR

Ucraina susține că are nevoie de ele pentru a străpunge liniile rușilor și pentru a-și recuceri teritoriul, deși unii oficiali europeni au avertizat că livrarea lor ar putea duce la escaladarea conflictului.

David Arakhamia, președintele partidului „Servitorul poporului” al lui Zelenski, a declarat că oficialii ucraineni ar trebui „să se concentreze asupra războiului, să ajute victimele, să reducă birocrația și să oprească afacerile dubioase”.

„Cu siguranță vor face închisoare (…) în această primăvară. Dacă apelurile de bun simț nu vor funcționa, o vom face în conformitate cu legea marțială”, a spus el.

Zelenski a fost ales în 2019 pe baza promisiunii unor reforme de amploare în lupta împotriva corupției și pentru îmbunătățirea economiei.

În timpul mandatului său de până acum, președintele ucrainean a demis numeroși miniștri și oficiali, în timp ce încearcă să combată influența malignă a unor puternici oameni de afaceri din țară.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din UcrainaUrmărește-ne pe Google News
Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea pe www.libertatea.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Un alt oficial rus amenință Republica Moldova: Aderarea țării la NATO ar putea cauza destrămarea sa

Urmatoarea stire

Hora Unirii la Piatra Neamț, 24 ianuarie 2023

Stiri pe aceeasi tema