Ursul de aur pentru „On the Adamant”, în regia lui Nicolas Philibert


Producţia „On the Adamant” („Sur l’Adamant”), în regia lui Nicolas Philibert, a fost recompensată sâmbătă seară cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 73-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, potrivit Agerpres.

Al doilea trofeu ca importanţă al Berlinalei, Marele Premiu a Juriului, a fost înmânat regizorului şi scenaristului german Christian Petzold pentru producţia „Afire” („Roter Himmel”).

Premiul Ursul de Argint Premiul Juriului a fost acordat peliculei portughezo-franceze „Bad Living” („Mal Viver”), de Joao Canijo, care semnează regia şi scenariul producţiei.

Trofeul Ursul de Argint pentru regie i-a revenit lui Philippe Garrel pentru „The Plough” („Le grand chariot”).

Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal a fost acordat Sofíei Otero, care joacă rolul Lucia, o fetiţă de 6 ani, aflată în căutarea identităţii în filmul „20,000 Species of Bees”, de Estibaliz Urresola Solaguren. Într-un mesaj emoţionant, ea mulţumit cu lacrimi în ochi părinţilor, dar şi echipei tehnice care a contribuit la această producţie.

Distincţia Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol secundar a fost acordat lui Thea Ehrlich („Till the End of the Night”, de Christoph Hochhäusler).

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, distincţie prezentată de regizorul Radu Jude, a fost acordat scenaristei şi regizoarei Angela Schanelec pentru pelicula „Music”.

Premiul Ursul de Argint pentru realizări artistice deosebite a fost înmânat lui Hélene Louvart pentru pelicula „Disco Boy”, în regia lui Giacomo Abbruzzese.

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat peliculei „Les chenilles”, de Michelle Keserwany şi Noel Keserwany. Ursul de Argint a fost decernat producţiei „Dipped in Black”, de Matthew Thorne şi Derik Lynch.

La secţiunea Encounters, premiul pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei „Here”, de Bas Devos. Premiul special al juriului a fost decernat filmului „Samsara”, de Lois Patino. Distincţia pentru cel mai bun regizor a fost decernată Tatianei Huezo, pentru „The Echo”.

Premiul pentru cel mai bun film de debut la Berlinala din 2023 a fost acordat peliculei „The Klezmer Project”, de Leandro Koch şi Paloma Schahmann.

Producţia „The Echo”, de Tatiana Huezo, a fost desemnată câştigătoarea premiului pentru cel mai bun film documentar.

Festivalul de film de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de profil la nivel european şi internaţional, şi-a deschis porţile la 16 februarie, aproape 300 de filme fiind propuse publicului larg în cadrul celei de-a 73-a ediţii care se încheie la 26 februarie.

În competiţia principală a festivalului pentru Ursul de Aur şi Ursul de Argint au fost înscrise 19 filme.

Vedeta americană Kristen Stewart a prezidat juriul internaţional al festivalului, având alături alţi şase juraţi: actorul iraniano-francez Golshifteh Farahani, regizorul şi scriitorul german Valeska Grisebach, producătorul american Francine Maisler, regizorul şi producătorul din Hong Kong Johnnie To, precum şi recenţii câştigători ai premiului cel mare al festivalului – românul Radu Jude şi regizoarea spaniolă Carla Simon.

Precedenta ediţie a festivalului internaţional de film de la Berlin s-a desfăşurat în perioada 10-20 februarie 2022. Drama ”Alcarras”, coproducţie Spania-Italia în regia cineastei spaniole Carla Simon, a fost recompensată cu marele premiu Ursul de Aur pentru cel mai bun film, iar cineasta franceză Claire Denis a primit, pentru pelicula ”Avec amour et acharnement”, Ursul de Argint.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Mihai Șora și Luiza Palanciuc, poveste de iubire ca în filme. Nici diferenţa de aproape şase decenii nu i-a dezbinat: „Dragostea este îndelung răbdătoare”

Urmatoarea stire

Horoscop martie 2023. Trei zodii care vor avea noroc la locul de muncă până la jumătatea lunii martie

Stiri pe aceeasi tema