Unul dintre liderii grupului american de extremă dreapta Proud Boys, condamnat la 17 ani de închisoare pentru asaltul asupra Capitoliului


Unul dintre liderii grupului american de extremă dreapta Proud Boys a fost condamnat joi la 17 ani de închisoare pentru asaltul asupra Capitoliului, sanctuarul democraţiei americane, pe 6 ianuarie 2021 la Washington, relatează AFP, citată de Agerpres.

Procurorii au cerut 33 de ani de închisoare pentru Joseph Biggs, un fost soldat care a servit în Irak şi Afganistan, pentru că a condus aproximativ 200 de membri ai Proud Boys la Capitoliu, sediul Congresului din Statele Unite, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei democratului Joe Biden asupra preşedintelui republican în exerciţiu Donald Trump.

Este a doua cea mai grea sentinţă pronunţată de sistemul judiciar american în acest caz.

Judecătorul Timothy Kelly a luat în considerare circumstanţele agravante pentru acte de terorism solicitate de procurori, dar a subliniat că a stabilit o pedeapsă cu 16 ani mai mică decât cea cerută, pe motiv că inculpatul „nu a intenţionat să omoare oameni”.

Acuzatul şi-a exprimat anterior regretul, spunând că acum este departe de politică şi de orice afiliere de grup.

În mai, el a fost găsit vinovat de şase capete de acuzare, inclusiv răzvrătire, împreună cu alţi lideri ai Proud Boys.

Deşi asaltul asupra Capitoliului nu s-a soldat cu un număr mare de morţi, procurorul Jason McCullough a argumentat la audiere gravitatea evenimentului şi necesitatea unor sancţiuni disuasive.

„Există un motiv pentru care va trebui să aşteptăm cu nervozitate următoarele alegeri”, a spus el, spunând că atacatorii „au vrut să intimideze şi să îngrozească” pe oricine li se opune.

Acea zi de 6 ianuarie 2021 „a rupt tradiţia transferului paşnic de putere, unul dintre cele mai preţioase lucruri pe care le-am avut ca americani”, a mai spus judecătorul, insistând că această epocă s-a încheiat.

Joseph Biggs a petrecut mai mult de doi ani în arest preventiv, uneori până la ora 22 de ore în izolare. „Cred că a înţeles mesajul”, a spus avocatul său, Norman Pattis.

„Ştiu că am făcut ceva greşit în acea zi, dar nu sunt un terorist”, a spus Joseph Biggs, cu părul şi barba grizonate, într-un costum portocaliu de deţinut, dezvăluindu-şi tatuajele de pe antebraţe, izbucnind în lacrimi de mai multe ori la menţionarea fiicei şi mamei sale.

De la atacul din 6 ianuarie 2021, peste 1.100 de persoane au fost arestate şi inculpate. Mai mult de jumătate au fost condamnate, majoritatea la închisoare.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Anunţ licitaţie închiriere spaţiu CN APMC

Compania Națională ”ADMINISTRAȚIA PORTURILOR MARITIME” SA CONSTANȚA, Adresa poștală:  Incinta Port Constanța, Gara Maritimă, Cod poștal: 900900, România,…