Uniunea Europeană vrea să permanentizeze licitațiile comune de gaze


Uniunea Europeană vrea ca achiziţiile comune de gaze să devină o caracteristică permanentă a strategiei energetice a blocului comunitar, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a propus prelungirea acestei iniţiative pentru a include şi achiziţionarea de hidrogen şi gaze decarbonizate, precum biometanul, potrivit unui document consultat de Bloomberg News. De asemenea, iniţiativa ar putea include şi alte materii prime energetice sau servicii, precum captarea şi stocarea carbonului.

Participarea la platforma de achiziţii comune ar urma să fie voluntară, exceptând situaţia unei noi crize energetice, atunci când blocul ar putea decide să facă obligatorie această măsură. În continuare, însă, gazele naturale ruseşti vor fi excluse de la participarea la licitaţiile organizate de Comisia Europeană.

În opinia Bruxelles-ului, măsura de criză destinată evitării creşterilor mari de preţuri la energie a avut succes şi oferă un model pentru cooperarea viitoare.

23 miliarde de metri cubi de gaze, tranzacționate prin două licitații la comun

Cele două licitaţii pentru achiziţii comune de gaze derulate până acum au reuşit să aducă laolaltă cumpărători şi vânzători pentru o cantitate totală de 23 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul a 15% din livrările care, înainte de declanşarea războiului din Ucraina, veneau în fiecare an din Rusia.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a evocat posibilitatea ca această platformă să fie utilizată şi pentru achiziţionarea de hidrogen şi de asemenea să fie model pentru achiziţionarea de minerale rare necesare pentru tehnologiile verzi.

Propunerea ar urma să fie inclusă în viitorul Pachet de decarbonizare a pieţelor hidrogenului şi gazelor, care în prezent este negociat de statele membre şi Parlamentul European, se menţionează în documentul consultat de Bloomberg.

Citeste continuarea pe eurostiri.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema