“Uniunea Europeană, profund șocată de descoperirea gropilor comune din Izium”

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  •  Josep Borrell: Uniunea Europeană, profund șocată de descoperirea gropilor comune din Izium
  • Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit
  • Putin către premierul Indiei: Rusia va “face totul” pentru a opri conflictul din Ucraina
  • Procurorul general al separatiștilor din Lugansk, ucis într-o explozie
  • Germania se declară gata să preia “răspunderea principală” pentru securitatea Europei
  • Majoritatea celor îngropați în cimitirul improvizat din Izium sunt civili, anunță șeful poliției

Uniunea Europeană este „profund șocată” de descoperirea de către oficialii ucraineni a gropilor comune din orașul recucerit Izium, a declarat vineri șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, transmite Agence France-Presse, potrivit Guardian.

„Uniunea Europeană este profund șocată de gropile comune descoperite de autoritățile ucrainene…”, a spus Borrell. „Condamnăm aceste atrocități în cei mai puternici termeni posibili.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o urmă de sânge și distrugere în toată Ucraina”, a mai adăugat oficialul.

O groapă comună, cu aproximativ 440 de cadavre a fost descoperită în orașul ucrainean Izium din regiunea Harkov, după alungarea forțelor ruse. Șeful poliției a declarat că unii dintre cei uciși au fost împușcați, iar alții au murit în bombardamente. Toate trupurile vor fi examinate pentru a strânge dovezi ale presupuselor crime de război.

Președintele Zelenski, care a mers la Izium în urmă cu două zile, a comparat orașul cu Bucha și Mariupol, devenite simboluri ale atrocităților comise de ruși. El a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru toate ororile comise. 

Volodimir Zelenski a declarat vineri că mulți ucraineni au fost îngropați în diferite locuri din nord-estul recent recucerit, inclusiv familii întregi și persoane care au fost torturate.

Într-un interviu acordat în biroul său, el a declarat pentru Reuters că o anchetă este în curs de desfășurare cu asistență internațională și că există dovezi ale unor crime de război comise de ruși în acele zone.

“În prezent, există 450 de persoane moarte, îngropate. Dar mai sunt și altele, morminte separate ale multor persoane. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii”, a spus el.

Întrebat dacă există dovezi ale unor crime de război, el a spus: “Toate sunt acolo. Comisii de anchetă cu parteneri internaționali, comisii de anchetă comune”, a spus el.

“Procurorii noștri lucrează, de asemenea, cu cei internaționali. Există unele dovezi și se fac evaluări, ucrainene și internaționale, iar acest lucru este foarte important pentru noi, pentru ca lumea să recunoască acest lucru.”

Rusia neagă că ar fi vizat civili și a declarat în trecut că acuzațiile de încălcare a drepturilor omului sunt o campanie de denigrare.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synhubov, a declarat vineri reporterilor, la unul dintre locurile de înmormântare din orașul Izium, că unele corpuri exhumate acolo au fost găsite cu mâinile legate.

Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la descoperirile din Izium.

Război în Ucraina, 16 septembrie | Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit

Război în Ucraina, 15 septembrie | AIEA cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, 14 septembrie | Secretarul general al ONU:  “Suntem departe de sfârșitul războiului”

Război în Ucraina, 13 septembrie | Ucraina declară că a preluat controlul asupra a peste 300 de localităţi în regiunea Harkov

Război în Ucraina, 12 septembrie | Zelenski: Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a “acordurilor de la Minsk”

Război în Ucraina, 11 septembrie | Oficial ucrainean: Peste 40 de așezări din regiunea Harkov au fost eliberate

Citeste continuarea pe www.antena3.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Horoscop 17 septembrie 2022. Săgetătorii pot primi o ofertă de nerefuzat

Urmatoarea stire

Farul câștigă în deplasare la Ploiești. Alibec, realizează dubla și pasează decisiv la golul 3

Stiri pe aceeasi tema