Unde mergi anul ăsta? Vacanțele românești, între lumea largă și „vraja” Mării Negre


Dacă turismul intern de pensiune alpină e pe mâna unor simțite familii de gospodari, cel la scară mai mare, tipic litoralului, combină „ospitalitatea” fușerit preluată din comunism cu goana obscenă după profituri trase de păr, în cele doar patru luni anuale când plajele murdărele și betonate reușesc să „producă”.

Imaginarul european s-a construit în bazinul Mediteranei. Vechile popoare de pe litoralul întinderii acvatice pe care romanii au numit-o mare nostrum au inventat tehnici nautice și s-au războit pentru controlul rutelor comerciale, astfel încât poemele fondatoare, precum Odiseea sau Eneida, reflectă constanta lor fascinație față de aventurile nautice. Și litoralul Mării Negre, o anexă a Mediteranei, a fost colonizat de greci, apoi de romano-bizantini și genovezi, fiind – alături de Dunărea care-și încheie cursul în Deltă – prima noastră legătura cu „lumea civilizată”.

Deși evreii nu erau marinari – ba chiar beneficiaseră de biblica „despărțire a apelor” Mării Roșii, în vremea Exodului – revelația monoteistă s-a răspândit prin diaspora lor alexandrină, tot așa cum creștinismul avea să fie propovăduit cu precădere prin Apostolul Pavel, marele călător din experiența căruia nu a lipsit un naufragiu maltez. 

V-am amintit aceste date doar pentru a sublinia, într-un cadru istoric larg, importanța majoră a dimensiunii maritime. Conștiința acestei evidențe strategice se manifestă azi prin reactivarea proiectului Intermarium – care preconizează o infrastructură comună între Marea Baltică, anticul Pont Euxin și Adriatica -, dar și prin dinamica invaziei rusești din Ucraina, care ar putea fi numită și al Doilea Război al Crimeei.

SUA, cel mai vast imperiu maritim (după cel britanic, pe care l-a înlocuit după 1945), apără Mediterana, Suezul și Strâmtoarea Ormuz, așa cum își proiectează forța navală în Asia Pacific. După aderarea Finlandei și Suediei, Marea Baltică va fi un „lac” NATO, iar Marea Neagră are deja un statut strategic similar, mai ales dacă Ucraina va reuși să se integreze în sfera occidentală și Georgia nu va rămâne indefinit în cea rusească. 

Întrucât a venit vara și lumea se gândește la vacanțe, cu precădere pe plajă, ar fi desigur plicticos să prelungesc aceste glose solemne, pe tema talasocrației. Așa că folosesc introducerea ca pretext pentru a comenta relația noastră cu litoralul național, după căderea comunismului.

Citeste continuarea pe www.libertatea.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

David Popovici concurează duminică pentru al patrulea titlu la Campionatul European de Nataţie Juniori

Urmatoarea stire

Zelenski cere occidentului arme „moderne puternice și de înaltă precizie”

Stiri pe aceeasi tema