Un urs, care a fost lovit de tren şi s-a refugiat în satul Tuşnadu Nou, a fost împuşcat


  Un urs, care a fost lovit de tren sâmbătă, între localităţile Tuşnadu Nou şi Vrabia, a fost împuşcat, întrucât, rănit fiind, s-a refugiat în satul Tuşnadu Nou şi reprezenta un pericol pentru localnici, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Potrivit sursei citate, ordinul de împuşcare a fost dat de către primar, întrucât animalul rănit grav “era un pericol iminent”.

Borboly Csaba a precizat pentru AGERPRES că ursul respectiv, un mascul de mari dimensiuni, “teroriza” de mai multe săptămâni locuitorii satului Tuşnadu Nou şi “şi-a făcut locuinţă în curtea căminului cultural”.

El a spus că în urma impactului cu trenul, animalul a fost rănit grav, având “plămânii şi mai multe organe zdrobite”, dar încă trăia şi s-a refugiat în sat, “devenind şi mai periculos”, motiv pentru care s-a luat decizia de extragere.

În context, Borboly a susţinut că a primit mai multe sesizări din partea locuitorilor judeţului că “nu sunt luaţi în serios” când sună la 112, pentru a anunţa prezenţa urşilor, drept urmare va solicita o anchetă în acest sens.

Totodată, el a arătat că reglementările în vigoare privind extragerea urşilor periculoşi trebuie îmbunătăţite, precizând că, în Harghita, sunt înregistrate, zilnic, între cinci şi zece apeluri la numărul de urgenţă 112, care anunţă prezenţa urşilor în localităţi, dar în acest an s-a dat ordin de împuşcare doar pentru nouă exemplare.

El a punctat că decizia privind împuşcarea urşilor periculoşi ar trebui luată de specialişti şi nu de către primari.

Borboly a spus că apreciează demersurile făcute de ministrul UDMR al Mediului, Tanczos Barna, despre care a spus că este singurul “care militează pentru ameliorarea conflictelor dintre om şi urs”, dar este nevoie de “corecţii legislative“, iar abordarea “să fie mai aproape de oameni”.

Potrivit lui Borboly, Consiliul Judeţean Harghita întocmeşte, în prezent, rapoarte de specialitate privind impactul legislaţiei în domeniu aflată în vigoare şi va propune modificări care vor fi înaintate ministerului de resort.

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema